Pieci mīti par rumiem, kurus uzskatīji par patiesiem

Vai vienmēr esi domājis, ka rums ir salds, tam ir divi veidi un tas jādzer kokteiļos? Šie un citi mīti, kurus uzskatīji par patiesiem.

Pietiekoši stiprs, lai gāztu no kājām pieredzējušus jūrniekus un vienlaikus tik aromātisks, lai kļūtu par neatņemamu sastāvdaļu smalkākajās kūkās. Jā, tas ir rums! Dumpiniecisks, aromātisks, spēcīgs un alkohola pasaulē neaizstājams dzēriens, kas neatstāj vienaldzīgu. Tieši tāpēc zemo cenu dzērienu veikalu tīkls AlkOutlet ir apkopojis svarīgākos faktus, kāds īsti ir rums, un kādi mīti par to valda mūsu sabiedrībā!

1.mīts. Rums ir salds!

Rumu gatavo no cukurniedrēm, un protams, tas var radīt priekšstatu, ka rumam jābūt saldam, tomēr šis uzskats ir maldīgs un to viegli atspēko zinātne! Destilējot cukurniedru melasi, raugs cukuru pārvērš alkoholā un oglekļa dioksīdā, šajā procesā cukurs zaudē savu saldumu, un iegūtais dzēriens, izturēts ozolkoka mucās, kļūst par spēcīgu un stipru alkoholu bez saldām garšas niansēm. Starp citu, veikalos tiešām var nopirkt arī saldus rumus, bet tie ir produkti, kam saldumu piešķir garšvielu notis, piemēram, kokosrieksts, vai kam ražotāji pirms pildīšanas pudelēs speciāli pievieno cukuru – ja vēlies uzzināt, vai rums ir saldināts, lasi dzēriena etiķeti!

2.mīts. Ir divu veidu rumi – tumšais un gaišais!

Ja citu alkoholisko dzērienu grupēšana dažādos tipos ir samērā vienkārša, tad ruma daudzveidība situāciju padara krietni komplicētāku. Tas tādēļ, ka dažādās valstīs ruma gatavošanas tradīcijas ir atšķirīgas, un šīs atšķirības ietekmē gan ruma garšas nianses, gan dzērienu izskatu. Protams, cilvēkam, kas nav alkoholisko dzērienu eksperts, vieglāk atcerēties uzskatāmi pamanāmu ruma krāsu dažādību – veikalu plauktos visbiežāk atradīsiet gaišos rumus, zeltainas nokrāsas rumus un tumšus, piesātināti brūnas krāsas dzērienus – katram no tiem ir sava garšas specifika, tomēr nav nekādas vispārpieņemtas klasifikācijas, kas noteiktu, kā un cik ilgi kura veida rums būtu jāgatavo. Klasiski rums savu krāsu iegūst izturēšanas laikā – jo vairāk izturēts rums, jo tumšākai jābūt tā krāsai, taču krāsas intensitāti nosaka ne tikai laiks, bet arī izturēšanas apstākļi, un arī balto rumu klāstā atradīsiet vecinātus alkoholus, kam specifiskais krāsojums noņemts, dzērienu pirms pildīšanas pudelēs speciāli izfiltrējot. Pērkot rumu, visvairāk jāpaļaujas uz savu gaumi, jo standartizētu dalījumu, kas nosaka garšas un kvalitātes nianses, šim dzērienam neatradīsiet!

3.mīts. Rums jādzer kokteiļos

Protams, rums ir ļoti stiprs alkoholisks dzēriens, alkohola daudzums tajā var sasniegt pat vairāk kā 70%, tieši tāpēc rumu bieži lieto alkoholiskos kokteiļos, un kokteiļos rums tiešām ir lielisks – aromātisks, garšīgs, reibinošs un spēcīgs, taču rumu var un vajag baudīt arī tīrā veidā! Labs, izturēts rums, tāpat kā labs konjaks, ir piemērots lēnai, nesteidzīgai izgaršošanai!

4. mīts. Aromatizētie rumi ir lēti zemas kvalitātes dzērieni

Mīts par aromatizētajiem rumiem kā zemas kvalitātes dzērieniem radies tieši tāpēc, ka agrāk lētus, mazāk izturētus rumus bieži pasniedz dažādos kokteiļos, kur ruma garšas nianses tika papildinātas ar dažādām garšvielām, lai nekvalitatīva dzēriena sīvumu nomāktu kanēļa, krustnagliņu, kokosriekstu vai augļu aromāts, tomēr mūsdienās ruma ražotāji ar dažādām garšvielām papildina arī ļoti labus, izturētus un nobriedušus rumus, lai šo dzērienu padarītu interesantāku un pircējiem pievilcīgāku. Ja vēlies iegādāties labu, aromatizētu rumu, izpēti dzēriena etiķeti un izvēlies pazīstamu zīmolu preces. Pieredzējuši un seni ruma ražotāji neriskēs ar savu reputāciju, aromatizējot un tirgojot zemas kvalitātes alkoholu.

5.mīts. Apzīmējumi “Rum” un “Rhum” nozīmē vienu un to pašu!

Uz ruma pudelēm vienmēr atradīsiet uzrakstu kādā svešvalodā, taču izrādās, ka tam, kādā valodā ir uzraksts uz pudeles, ir liela nozīmē. Sākotnēji var šķist, ka uzrakstu “Rum” pārsvarā var lasīt uz tām pudelēm, kas ražotas bijušās Anglijas koloniju valstīs, savukārt “Rhum” – franču koloniju zemēs, un tur ir daļa taisnības, tomēr šis uzraksts apzīmē arī atšķirīgas ruma gatavošanas tehnoloģijas – “rum” tiek gatavots no melases, savukārt “rhum” no svaigi iegūtas cukurniedru sulas. Piemēram, apzīmējums “Rhum Agricole” ir īpaši aizsargāta preču zīme Martinikas salā tapušiem produktiem, ko gatavo no svaigām cukurniedrēm. Šie rumi garšas ziņā ir daudzveidīgāki, svaigāki un tajos jūtamas spēcīgas augu garšas nianses.

Rums ir tik daudzveidīgs, aizraujošs un bezrūpīgs kā saules pielietais reģions Karību jūrā, kur tas radies, tāpēc tas, iespējams, ir pat interesantāks par aristokrātisko vīna vai cēlo konjaka pasauli, un varbūt tieši vasara ir īstais laiks doties garšu ceļojumā, iepazīstot ruma reibinošo dvēseli, protams, ievērojot mērenību, kas nepieciešama, patērējot jebkuru alkoholisko dzērienu!

Leave a Comment