18. augustā Rīgas Domā pasaules un Latvijas Pirmatskaņojumi Valsts Akadēmiskā kora LATVIJA un izcilu muziķu izpildījumā

Starptautiskā Garīgās mūzikas festivāla neatņemama sastāvdaļa ir pirmatskaņojumu koncerts, kas notiks 18. augustā plkst. 20.00 Rīgas Domā.

Diriģenta Māra Sirmā vadībā Valsts Akadēmiskais koris LATVIJA izpildīs Latvijā un pasaulē atzīto komponistu – Riharda Dubras un Jēkaba Jančevska jaundarbus, kā arī jauno un daudzsološo komponistu Raivja Misjuna, Laumas Kazakas un Jēkaba Bernāta skaņdarbus.

Pirmatskaņojumu atskaņojumā piedalīsies izcili Latvijas mūziķi – pianists Vestards Šimkus, ērģelnieks Aigars Reinis un bass Edgars Ošleja, kā arī Ēriks Kiršfelds un Māra Botmane (čells), Edgars Saksons un Valters Līcis (sitaminstrumenti), Oskars Petrauskis (saksofons), Sigurds Lallo (basklarnete), Pēteris Trasuns (alts) un Viktors Stankevičs (kontrabass).

Jēkaba Jančevska skaņdarbs korim un instrumentālajam ansamblim Sleep, pirmatskaņojumu piedzīvoja 2019. gadā Cīrihes Tonhallē koncertcikla Terra Choralis ietvaros, bet pirmo reizi izskanēs Latvijā jaunā redakcijā. Savukārt pasaules pirmatskaņojums izskanēs jaundarbam vīru korim un klavierēm Tā ir mana dvēsele. Jēkabs plūcis laurus vairākos kompozīcijas konkursos, kā arī saņēmis nominācijas kategorijā Mūzika Dienas Gada balva kultūrā, kas ir viens no augstākajiem apbalvojumiem Latvijas kultūras dzīvē.

Riharda Dubras Tēvreize, kas tika komponēta par godu Latvijas Republikas starptautiskās atzīšanas de iure simtgadei, pirmatskaņojumu piedzīvos 25. Starptautiskās Garīgās mūzikas festivālā. Riharda Dubras jaunrade ir cieši saistīta ar sakrālo mūziku. Komponista rokrakstu veidojis gan minimālisms, gan gregorika un renesanses mūzika, uzsverot galvenokārt filozofisko pusi. Par skaņdarbu Te Deum XXIII Vispārējo latviešu dziesmu svētku Garīgās mūzikas koncertā saņēmis Latvijas Lielo mūzikas balvu 2003.

Savukārt no jaunajiem komponistiem būs dzirdams Raivja Misjuna jaundarbs La Noche Oscura (Tumšā nakts) ar Svētā Jāņa no Krusta noslēpumaino dzeju, kas vēsta par ceļu no tumsības uz sevis apzināšanos, svētceļniekam pietuvojoties tuvāk Dievam un cauri dūmakai saskatot zvaigznes. Raivis Misjuns maģistra grādu kompozīcijā ieguvis Amsterdamas konservatorijā, bet kontrabasa spēli studējis Londonas Karaliskajā Mūzikas akadēmijā un Parīzes Konservatorijā. Kopš 2017. gada vairākas sezonas viņš bija Džona Eliota Gārdinera (John Eliot Gardiner) vadītā orķestra Orchestre Révolutionnaire et Romantique dalībnieks, bet pašlaik regulāri koncertē baroka ansambļa Concerto Köln sastāvā.

Jēkaba Bernāta skaņdarba Creation of the World: Ovid’s Four Winds (Pasaules radīšana: Četri Ovidija vēji), kas izskanēs šī gada festivālā, pamatā ir grieķu mīts par pasaules un cilvēka radīšanu, iedalot četrus vējus katrā debespusē. Daudzpusīgais mūziķis Jēkabs Bernāts pašlaik studē kordiriģēšanu Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā. Viņš ir apliecinājis savu talantu ne tikai kā Rīgas kamerkora Ave Sol dziedātājs, bet arī kā komponists 2020. gadā radot savu pirmo apjomīgāko skaņdarbu Sognatori (Sapņotāji).

Laumas Kazakas jaundarbs Unde bella? (No kurienes kari?) ar Bībeles tekstiem šodienas acīm reflektē par kara tematiku, uzdodot jautājumus, kā rast iekšējo spēku, lai ticību labajam pārvērstu reālā rīcībā. Jaunā komponiste kompozīciju studējusi pie Selgas Mences un Ērika Ešenvalda, un pašlaik viņa turpina studijas JVLMA doktorantūrā. Lauma regulāri uzstājas dažādos dzejas un mūzikas projektos, kā arī ir līdzveidotāja Solfeg.io – starptautiski atzītai mūzikas mācību lietotnei bērniem un jauniešiem.

Biļetes uz festivāla koncertiem pieejamas www.bilesuparadize.lv un Rīgas Doma kasē.

Festivāls top ar Kultūras ministrijas un Kultūras biroja HYDRARGYRUM atbalstu.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment