18 etiķetes noteikumi, kurus vērts zināt un ievērot, lai atstātu patīkamu iespaidu!

Mūsdienu etiķete ir uzvedības notikumi, kas palīdz radīt patīkamu iespaidu un efektīvi sazināties citam ar citu. Patiesībā, etiķetes pamati ir pavisam vienkārši – tā ir runas kultūra, elementāra pieklājība, patīkams ārējais izskats un prasme pārvaldīt savas emocijas. Tas viss attiecas gan uz vīriešiem, gan uz sievietēm.

Door

1. Nekad neejiet ciemos bez iepriekšēja brīdinājuma. Ja jūs kāds apciemo bez brīdinājuma, iespējams jūs vēl esat halātā, ar ruļļiem matos. Kāda britu lēdija sacīja, ka ikreiz, kad kāds pie viņas ierodas neaicināts, viņa uzvelk kurpes un cepuri, paņem lietussargu un, ja negaidītais viesis ir patīkams, viņa saka:”Vai, cik jauki, es tikko pārrados mājās!” Savukārt, ja viesis ir nepatīkams, viņa saka:”Vai, cik žēl, bet man tagad jādodas!”

umbrella-157773_960_720

2. Nav pieklājīgi žāvēt lietussargu atvērtā veidā nedz birojā, nedz viesojoties pie kāda. Aizvērts lietussargs ir jānovieto tam paredzētā vietā vai jāpakar.

coffee-1497619_960_720

3. Rokassomu nedrīkst sēžot turēt klēpī vai uz blakus krēsla. Mazu somiņu (klača somu) var likt uz galda. Apjomīgāku rokassomu var uzkarināt uz krēsla atzveltnes, vai arī uz grīdas, ja vien nav speciāla paliktnīša, kur novietot somas. Portfeli liek uz grīdas.

shopping-874974_960_720

4. Polietilēna un papīra iepakojuma maisiņi ir paredzēti vienīgi pirkumu pārnešanai no veikala. Lietot tos kā somu, dodoties dienas gaitās, ir bezgaumīgi.

menbag1

5. Vīrietis nekad nenes sievietes somiņu. Arī sievietes mēteli viņš ņem tikai tāpēc, lai to aiznestu līdz ģērbtuvei.

stay-at-home-clothes

6.Mājas apģērbs. Bikses un krekls vai džemperis. Ērti, bet pieklājīga izskata. Halāts un pidžama paredzēta, lai no guļamistabas aizietu uz vannasistabu un vakarā dotos mazgāties.

3903392-3x2-940x627

7. No brīža, kad bērns sāk gulēt savā istabā, radinieties vienmēr pieklauvēt, pirms ieiet viņa istabā, tad arī viņš klauvēs ikreiz pirms ieiešanas jūsu guļamistabā.

Valerie leopard spot glasses Idiosyncratic Fashionistas IMG_9689

8. Telpā sieviete drīkst nenoņemt cepuri un cimdus, izņemot ziemas cepuri un dūraiņus.

woman-1028398_960_720

9. Pēc starptautiska protokola vienā reizē nedrīkstētu valkāt vairāk kā 13 rotas. Tur ietilpst arī juveliera gatavotas apģērba pogas. Virs cimdiem nevelk gredzenus, bet rokassprādze ir atļauta. Jo tumšāks laiks, jo dārgākas rotas. Agrāk dimanti tika uzskatīti par vakara un precētu dāmu rotu. Tagad tos drīkst nēsāt arī dienā. Jaunai meitenei atbilst nelieli (0,25 karātu) auskari.

alcohol-1238345_960_720

10. Noteikumi, apmaksājot rēķinu restorānā. Ja jūs pasakāt frāzi:”Es jūs uzaicinu!” – tad maksājat jūs. Ja sieviete uzaicina uz restorānu darījuma partneri, tad maksā viņa. Cits formulējums: “Klau, aizejam uz restorānu!” – tādā gadījumā maksā katrs par sevi. Un tikai tad, ja vīrietis piedāvā samaksāt par sievieti, viņa drīkst piekrist.

star-wars-1176168_960_720

11. Vīrietis liftā vienmēr ieiet pirmais, bet pirmais no lifta iziet tas, kurš tuvāk durvīm.

womancar1_3020726b

12. Visprestižākā vieta vieta automašīnā ir uz aizmugurējā sēdekļa, aiz šofera. Tur parasti apsēžas sieviete. Vīrietis apsēžas blakus, kad brauciens beidzas, vīrietis izkāpj un padod roku sievietei, lai atvieglotu izkāpšanu. Ja vīrietis sēž pie stūres, arī tad sievietei ieteicams ieņemt vietu uz aizmugurējā krēsla aiz šofera. Tomēr, lai kur arī sieviete sēdētu – vīrietim ir jāizkāpj pirmajam un jāpadod roka, lai palīdzētu sievietei izkāpt.

apple-15857_960_720

13. Publiski runāt, ka ievērojat diētu, ir slikts tonis. Tomēr, ja tā ir,  jūs nedrīkstat atteikties no ēdiena, ko piedāvā namamāte. Noteikti uzslavējiet gatavotāja prasmes, pat ja neesat neko pagaršojis. Tāpat nedrīkstat visiem stāstīt, ka un kāpēc nelietojat alkoholu. Palūdziet glāzi baltvīna un nedaudz samitriniet lūpas.. 

lejupielāde

14. Tabu tēmas saviesīgās sarunās: politika, reliģija, veselība un nauda. Nepieklājīgs jautājums:“Ak, vai cik skaista kleita! Cik jūs par to samaksājāt?” Jautātājam pasmaidiet un atbildiet:”Tā ir dāvana.” Ja jautātājs neliekas mierā sakiet, ka jūs par to nevēlaties runāt.

article-0-1D1099B500000578-765_964x578

15. Katrs cilvēks, kas vecāks par 12 gadiem, būtu jāuzrunā uz “jūs”. Izņemot, ja esat radi vai tuvi draugi.

rumors

16. Ir nepieņemami aprunāt tos, kuri kādā pasākumā nav klātesoši. Tāpat nav labs tonis baumot.

lejupielāde (1)

17. Ierodoties, kino vai teātrī, uz savu sēdvietu garām citiem jāvirzās ar seju pret to, kas jau ir savā vietā, nevis ar savu sēžamvietu. Šādos gadījumos pirmais parasti iet vīrietis.

infidelity-379565_960_720

18. Deviņas lietas, ko vērts paturēt noslēpumā un nevienam neizpaust: jūsu vecums, jūsu bagātība, nesaskaņas mājās, jūsu lūgšana, jūsu zāļu sastāvs, jūsu mīlas sakars, kā arī nevajag runāt par dāvanām, par godu un negodu.

Avots: time-go.ru

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment