Revolut finansētājs pievēršas Eiropas tehnoloģiju jaunuzņēmumiem, lai iegūtu jaunus ieguldījumus

Londonā bāzētais Balderton Capital iepludina līdzekļus Eiropas jaunuzņēmumos, jo riska kapitāls reģionā joprojām ir spēcīgs.

Viens no Eiropas lielākajiem riska kapitāla uzņēmumiem vēlas ieguldīt aptuveni 1,3 miljardus ASV dolāru (1,2 miljardus eiro) Eiropas tehnoloģiju uzņēmēju topošajos uzņēmumos.

Balderton Capital atklāja, ka kopējās summas ietver 615 miljonus ASV dolāru (563 miljonus eiro) agrīnā posma fondu un 685 miljonus ASV dolāru (626,8 miljonus eiro) “izaugsmes” fondu, kas paredzēts galvenokārt atbalstīt nobriedušākus uzņēmumus.

Riska kapitāla investors jau finansē virkni labi zināmu uzņēmumu, tostarp Revolut, GoCardless un Dream Game, savukārt starp projektiem, kuros tas ir ieguldījis līdzekļus un no kuriem ir pārgājis, ir Darktrace un Depop.

Balderton globālo investoru vidū ir viens no lielākajiem ASV valsts pensiju fondiem un British Patient Capital, Apvienotās Karalistes lielākais iekšzemes investors riska un riska kapitāla izaugsmes iespēju jomā.

“Balderton uzskata, ka labākais veids, kā mainīt pasauli, ir izveidot uzņēmumu, un daudzi no šiem uzņēmumiem, kas mainīs pasauli, tiks izveidoti Eiropā,” pirmdien izplatītajā paziņojumā sacīja Balderton vadošais partneris Bernārs Liauto.

“Mūsu kā uzņēmuma misija ir vienkārša: būt par partneru, ko izvēlas dibinātāji, kas dibina un attīsta Eiropas tehnoloģiju uzņēmumus. Šie jaunie fondi ļauj mums to darīt.”

Saskaņā ar Dealroom datiem Eiropas riska kapitāla investīcijas 2024. gada otrajā ceturksnī sasniedza 15,5 miljardus ASV dolāru (14,2 miljardus eiro). Tas ir mazāk nekā pandēmijas finansēšanas buma gados, tomēr vairāk nekā pirms pandēmijas.

Līdz šim gadam vadošie segmenti ir elektromobilitāte un ūdeņraža projekti, lai gan mākslīgais intelekts ir pirmajā vietā – 18 % no visa Eiropas riska kapitāla finansējuma.

Nesen sarunā ar Financial Times Balderton pārstāvji tomēr pauda piesardzību attiecībā uz naudas iepludināšanu mākslīgajā intelektā.

“Mēs neesam pārliecinājušies, ka [mākslīgā intelekta infrastruktūra] vienmēr ir labākā vieta, kur gūt vislabāko peļņu, jo, lai kļūtu par lielisku uzņēmumu, ir nepieciešams liels kapitāla apjoms,” teica uzņēmuma pārstāvis.

Tiesa, tika ierosināts, ka jaunuzņēmumi tomēr varētu balstīties uz AI infrastruktūru, ko izstrādājuši tādi lielie spēlētāji kā Microsoft, Google un Amazon.

Balderton arī paskaidroja, ka tagad uzņēmumiem ir jābūt daudz lielākiem, lai veiksmīgi uzsāktu IPO, kas nozīmē, ka uzņēmumu apvienošanās un pārņemšana ir būtiska, lai riska kapitāla fondi varētu izņemt savu kapitālu.

Leave a Comment