Ārstniecības un garšaugu dārziņš uz palodzes: Kā izveidot un kurus augus izvēlēties?

…raksta turpinājums no 1. lapas

Kā veselībai noder dažādi garšaugi?

Rozmarīns – smadzenēm

Mūžzaļais krūmiņš satur daudz 1,8 cineolu, kas palīdz ātrāk domāt un pieļaut mazāk kļūdu.
Izturība: 10/10
Virtuvē pievienojam: jērgaļai

Salvija – asinsvadiem

Salvijas sastāvā esošās vielas cīnās pret “slikto” holesterīnu. Kulinārijā to var droši pievienot mērcēm un ragū.
Izturība: 6/10
Pievieno arī: tītāra cepetim

Kinza – svara samazināšanai

Kinzā ir vielas, kas stimulē glikozes uzsūkšanos. Pievieno to ēdieniem un ātrāk sajūtīsi sātu. Ar desertu vairs nešķoties nemaz negribēsies!
Izturība: 6/10
Pievieno: vistas gaļas ēdieniem

Pētersīļi – pret vēzi
Lielisks antikancerogēnās vielas apihenīna avots.
Izturība: 8/10
Pievieno: zivju ēdieniem

Timiāns – redzei
Nelielā pušķītī svaiga timiāna (30 g) ir trīs dienu A vitamīna norma. Šis vitamīns nepieciešams labai redzei.
Izturība: 6/10
Pievieno: salātiem

Oregano – muskuļiem
Šajā augā ir daudz kariofillēna, kuram piemīt spēcīga pretiekaisuma iedarbība. Oregano palīdz novērst muskuļu sāpes pēc intensīviem treniņiem.
Izturība: 5/10
Pievieno: makaroniem

Piparmētras – aknām
Piparmētras ir diurētiķis, kas palīdz atbrīvoties no liekā šķidruma organismā, samazinot slodzi uz “drenāžas sistēmu”. Galvenais, nepārspīlē – ar vienu tasi piparmētru tējas dienā būs gana!
Izturība: 8/10
Pievieno: tējai

Baziliks – sirdij
Šajā augā ir vielas, kas palīdz samazināt paaugstinātu arteriālo asinsspiedienu. Lieto profilaksei, bet atceries, ka hipertoniskās krīzes brīdī nepalīdzēs!
Izturība: 6/10
Pievieno: mocarellas sieram

Avots: praktiski.la.lv

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment