Austrumu slimnīcā veikta unikāla operācija – jauno māmiņu izglābj no rokas amputācijas!

Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (RAKUS) mikroķirurgu komanda veikusi Baltijas valstīs unikālu operāciju tikai 25 gadus jaunai pacientei ar bakteriālas infekcijas sabojātu augšdelma kaulu, aizvietojot to ar sievietes pašas apakšstilba un iegurņa kaulu fragmentiem, raksta portāls Diena.lv.

Ja jaunajai sievietei operācija netiktu veikta, agrāk vai vēlāk roku nāktos amputēt.

25 gadus vecajai sievietei jau agrā bērnībā konstatēts osteomielīts jeb kaula iekaisums, ko tautā dēvē par kaulu puvi. Viss sācies, kad viņa piecu gadu vecumā ar spēcīgām sāpēm rokā un augstu temperatūru nonākusi Bērnu slimnīcā, kur atklāts augšdelma kaula iekaisums un sākta ārstēšana ar antibiotikām. Diemžēl turpmākajos gados meitene osteomielīta uzliesmojumu dēļ šajā ārstniecības iestādē kļuvusi par biežu viesi.

Slimnīcā skaidroja, ka iekaisums ārstēts ar antibiotikām, kā arī veiktas vairākas operācijas, kuru gaitā noskrāpētas iekaisuma skartās kaula zonas. Tomēr rezultāts vienmēr bijis vienāds – slimība uz laiku pierimusi, bet pēc laika atgriezusies ar jaunu sparu.

Pagāja vairāki gadi un ārsti sāka runāt, ka slimība pārgājusi hroniskā formā un izārstēt to nav iespējams. “Man ieteica dzīvot tālāk un baudīt dzīvi,” piebilda sieviete. Tomēr sadzīvot ar slimības izraisīto diskomfortu bijis ļoti grūti. Sievieti periodiski mocījušas sāpes, ko viņa centusies nomākt ar pretsāpju zālēm. Iekaisuma skartajā rokā trūcis spēka un bijušas traucētas tās funkcijas – sieviete roku nav varējusi ne pilnībā iztaisnot, ne līdz galam saliekt. Īpaši grūti klājies, kad jaunā sieviete kļuvusi par māmiņu un bijis jāauklē mazulis.

Raksta turpinājums nākamajā lapā!

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment