Baltijas valstu speciālisti pārrunās jūrnieku sertifikācijas un kuģošanas drošības jautājumus

No 14.līdz 16.septembrim Krimuldā norisināsies tradicionālā Baltijas valstu Jūras administrāciju speciālistu tikšanās, kuras laikā dalībvalstu delegācijas apspriedīs jautājumus, kas saistīti ar kuģošanas drošību un vides aizsardzību, kā arī jūrnieku apmācību un sertificēšanu.

Šāda tikšanās norisināsies jau 25.reizi. Kopīgās sanāksmes tradicionāli notika katru gadu, taču covid-19 pandēmijas dēļ tās pēdējos divos gados tika atceltas. Kopīgo tikšanos galvenais mērķis ir dalīties pieredzē, pārrunāt kopīgās problēmas un meklēt to risinājumus, kā arī saskaņot viedokļus dažādos starptautiskā mērogā aktuālos jūrniecības nozares jautājumos.

Kuģošanas drošības un vides aizsardzības darba grupā speciālisti pārrunās covid-19 pandēmijas ietekmi uz jūrniecības nozari un dalīsies pieredzē par pandēmijas laikā piedzīvotajiem izaicinājumiem, tāpat plānota informācijas apmaiņa par Eiropas Jūras drošības aģentūras (EMSA) vizītēm Baltijas valstīs, par ostas valsts un karoga valsts kontroles jautājumiem, par kuģu elektronisko sertifikāciju. Tikšanās laikā paredzēta arī viedokļu apmaiņa par peldošo konstrukciju efektīvas uzraudzības principiem, regulējumu citu valstu atpūtas kuģu darbībai iekšējos ūdeņos un ostu teritorijās, komerciāli ekspluatējamu jahtu un ātrgaitas kuteru reģistrācijas prasībām, kuģu aprīkojuma tirgus uzraudzību un citiem visām trim valstīm svarīgiem jautājumiem.

Savukārt speciālistu, kuri ikdienā nodarbojas ar jūrnieku apmācību un sertificēšanu, uzmanības lokā būs covid-19 pandēmijas laikā izmantotā prakse jūrnieku sagatavošanai, STCW konvencijas apmācības sertifikātu atzīšana starp ES dalībvalstīm, situācijas ar jūrnieku e-sertifikātiem. Pēdējā pusgada laikā aktualizējies jautājums par Ukrainas jūrnieku sertifikāciju, tādēļ paredzēta informācijas apmaiņa par nacionālajām pieejām šajā jautājumā. Aktuāls ir arī jautājums par elektronisko datu bāzu ieviešanu jūrnieku sertificēšanai, kā arī citi jautājumi.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment