Cik tad patiesībā ilgi Latvijā ir jāgaida rindā uz valsts apmaksātu magnētiskās rezonanses izmeklējumu!?

mri-782459_960_720

Mēs bieži dzirdam par milzīgām rindām uz valsts apmaksātiem izmeklējumiem, taču līdz šīm neviens nedalījās ar reālu pieredzi. Varbūt tomēr dalījās, tikai tas nesasniedza pārāk plašu sabiedrības daļu.

Tomēr kāda facebook lietotāja vārdā Kristīne ir izveidojusi uzskatāmu materiālu, par patieso situāciju, kad ir vajadzīgs izmeklējums – magnētiskā rezonanse galvai. Cik ilgi jāgaida rindā uz valsts izmeklējumu un vai vispār ir iespējams veikt pierakstu..?

Kristīne raksta, ka ar speciālista norīkojumu šis izmeklējums maksā no 28.50 euro (bez kontrastvielas) līdz 36.00 euro (ar kontrastvielu). Lai izmeklējumu veiktu Rīgā, būtu jādodas uz 6 iestādēm. Gaidīšanas laiks rindā (dati uz 01.03.2016) no 24 līdz 224 dienām.

Lūk, Kristīne pieredzes apkopojums:

Faktiskā situācija uz 2016. gada 18. aprīli:

1. Austrumu slimnīca (norādītais gaidīšanas laiks 1. martā 24 dienas) – ātrākais iespējamais pieraksts par valsts naudu uz 19. oktobri.

2. MFD diagnostika (norādītais gaidīšanas laiks 1. martā 30 dienas) – pierakstu nav iespējams saņemt, iekļauj gaidītāju rindā, atzvanīs maijā, kad būs atvērtas rindas uz jūliju – augustu.

3. DiaMed (norādītais gaidīšanas laiks 1. martā 130 dienas) – pierakstu nav iespējams saņemt, jāzvana atkārtoti jūnijā, kad būs atvērtas rindas uz augustu, septembri un oktobri.

4. Stradiņu slimnīca (norādītais gaidīšanas laiks 1. martā 180 dienas) – pierakstu nav iespējams saņemt, iekļauj gaidītāju rindā, dodot 783. numuru, kad pienāks rinda, atzvanīs, bet esot jārēķinās ar gadu.

5. LJMC Ziemeļu diagnostikas centrs (norādītais gaidīšanas laiks 1. martā 211 dienas) – pierakstu nav iespējams saņemt, nav arī gaidītāju rindas, nezina, kad atvērs rindas, varot zvanīt un interesēties pēc mēneša, varbūt būšot kvotas.

6. ARS (norādītais gaidīšanas laiks 1. martā 224 dienas) – ātrākais iespējamais pieraksts par valsts naudu uz 5. decembri.

Atgādinām, ka šie ir rezultāti, ja vēlas veikt izmeklējumu, ko apmaksā valsts. Taču ir vēl otra alternatīva – maksāt pašam. Tādā gadījumā nāksies šķirties no 100 eiro līdz 200 eiro, ņemot vērā, kurā ārstniecības iestādē tiks veikts izmeklējums un kāda būs kontrastvielas nepieciešamība. Un, reku labā ziņa, ja maksāsiet pats, tad pierakstu uz izmeklējumu visās augstāk minētajās ārstniecības iestādēs varēsiet iegūt nedēļas līdz mēneša laikā.

Lūk, ja jums ir kādi jautājumi un/vai komentāri, vai, ja izlemsi, ka Tavam viedoklim par šo tēmu ir jāizskan Latvijas Veselības ministrijā, tad, lūk, viņu kontakti. Protams, ne privātie. Darba.

Guntis Belēvičs – Ministrs 67876000

Inga Štāle – Ministra biroja vadītāja 67876005

Ēriks Zaporožecs – Ministra padomnieks 67876009

Anda Čakša – Ministra padomniece 67876001

 

Avots: Kristīnes facebook profils; Foto: pixaby

Leave a Comment