Ētera personība Kaspars Breidaks izglītojošā video aicina pievērst uzmanību ādas veselībai

Noslēdzot šī gada melanomas modrības kampaņu “Dzimumzīmei vajag uzmanību”, melanomas pacientu atbalsta biedrība “Soli priekšā melanomai” ir sagatavojusi izglītojošu video, kāpēc ikvienam ir svarīgi veikt ķermeņa ādas pašpārbaudes un kā laikus atklāt bīstamo ādas vēzi.

Pusstundu garais video veidots kā draudzīga, personīga biedrības pārstāves Sondras Zaļupes saruna ar radio SWH ētera personību, improvizatoru Kasparu Breidaku. Saruna atklāj, kāpēc ir svarīgi regulāri pievērst uzmanību savām dzimumzīmēm, kā pārvarēt iekšējās bailes un tomēr aiziet pie ārsta, cik smaga un grūta ir melanomas pacienta pieredze, ārstēšanās, zāļu lietošana, no kuras visbiežāk var sekmīgi izvairīties, ja ādas vēzi atklāj agrīni.

“Pēc vasaras, kad daudz laika esam pavadījuši dabā un saulē, ir īstais brīdis pārbaudīt savu ķermeni no galvas līdz kājām un saprast, vai uz ādas nav parādījušās jaunas, aizdomīgas dzimumzīmes vai ādas veidojumi. Ja ir, nekavējoties jādodas pie dermatologa un jāpārbauda, vai aiz šī veidojuma neslēpjas melanoma vai kāds cits bīstams ādas vēža veids,” stāsta video autore, bijusī melanomas paciente Sondra Zaļupe.

“Šogad pirmo reizi 35 gadu vecumā nopietni pievērosos savas ādas veselībai un to pie spoguļa kārtīgi apskatīju. Radās zināmas bažas par to, ko redzu, aizgāju uz pilnvērtīgu pārbaudi pie dermatologa un biju pārsteigts, cik ātri tikām skaidrībā, cik nomierinoši jutos pēc vizītes zinot, ka ar mani viss ir kārtībā un kādu laiku varu dzīvot mierīgi. Tāpēc iesaku ikvienam – vismaz pāris reizes gadā veltiet dažas minūtes savas ādas pārbaudei. Tas tiešām ir tā vērts!” pieredzē dalās K. Breidaks.

S. Zaļupe atgādina biedrības šogad izdotajā ādas pašpārbaužu bukletā rakstīto, ka dzimumzīmes var būt ne tikai brūnas, bet arī melnas, sarkanas vai pat zilas, vai bez pigmenta. Īpaši jāpievērš uzmanība un pie ārsta jādodas nekavējoties, ja ādas veidojums ir izaugums, kas palielinās un izskatās pērļains, caurspīdīgs, dzeltenbrūns, brūns, melns vai daudzkrāsains; ja veidojas brūns plankums, kas palielinās izmērā, biezumā, maina krāsu vai tekstūru vai ir lielāks par zīmuļa dzēšgumiju; ja taspunkts vai čūla, kas turpina niezēt, sāpēt, veidojas sabiezējums, krevele vai asiņošana; ja ir atvērta čūla, kas nedzīst triju nedēļu laikā.

 

Ar šogad rīkoto kampaņu Dzimumzīme prasa uzmanību! biedrība vēlas panākt, lai regulāras ādas pašpārbaudes un dermatologa apmeklējums kļūst par ierastu praksi ikvienam Latvijas iedzīvotājam. Tās ietvaros notika izglītojošs tiešsaistes seminārs plašai auditorjai ar dermatologu atbildēm uz jautājumiem par ādas vēža profilaksi, izglītojošs brīvdabas pasākums Ķīpsalas pludmalē – pludmales volejbola meistarklase ar pazīstamu Latvijas pludmales volejbolistu, pacientu un dermatologu dalību, ādas pārbaužu veikšanu u.c. aktivitātēm.

Izglītojošais video par ķermeņa ādas pašpārbaudes nozīmi ir sagatavots ar Sabiedrības integrācijas fonda finansiālu atbalstu no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par video saturu saturu atbild Melanomas pacientu atbalsta biedrība “Soli priekšā melanomai”.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment