Failiem.lv īpašnieks par VID rīcību ar ss.lv: Jāslēdz arī Latvenergo, jo zagļi arī izmanto elektrību!

Bet, kā izrādās, VID var vienkārši apturēt uzņēmuma darbību, kā intervijā paši skaidroja, un pēc tam tiesā iet strīdēties, vai mums vispār ir taisnība, un, ja kas, darbību taču var atjaunot. Kādus zaudējums tas nesīs šim uzņēmumam?! VID intervijā minēja, ka, iespējams, valstij iet garām 500’000 kaut kādu kaktu auto tirgotāju dēļ. Vai ir adekvāti sačakarēt uzņēmumu, kurš nomaksā divus miljonus nodokļos?! Turklāt izskatās, ka līdz šim uzņēmums nav meklējis ceļus, kā apiet nodokļus vai slēpt pelņu, kas ir uzteicami.

Piesaukt vienā teikumā nodokļu nemaksāšanu ar uzņēmumu, kurš ir godīgi nomaksājis nodokļus 2 miljonu apmērā un nav nodokļu parādu, izklausās pēc neobjektīvas informācijas tiražēšanas. Vai tas, ka kādi pāris procenti tirgotāji, kas tirgo arī caur SS, nenomaksā nodokļus, automātiski nozīmē, ka ss.lv ir ļaunuma sakne un cēlonis, un ss.lv ir jāaptur? Es pieņemu, ka visi Latvijas zagļi lieto vai ir lietojuši elektrību. Vai tāpēc ir pamats rakstīt ziņu virsrakstos “Latvenergo dod elektrību zagļiem” un pieprasīt visu klientu datu datubāzi? (vai nepamatoti plašā apmērā)

Kādas garantijas VID sniedz par tai nodotās informācijas drošību un nenoplūšanu neceļos? Kas atbildēs, ja nu “nejauši tā gadīsies”?

Vai tiešām Latvijas lietotāji grib, lai viņu datiem varētu piekļūt neadekvātā apmērā? Un vai uzņēmumam jānodod visa sava komercinformācija VID tikai tāpēc, ka viņi tā grib un tā būtu interesanti?

Par domēna maiņu: ir taču loģiski, ka uzņēmums mēģina saglābt strādājošu biznesu. Nedomāju, ka ir vēlme ieriebt tieši VID. Vai tie rakstītāji saprot, ko nozīmē interneta portālam noslēgt domēnu kaut uz nedēļu, kamēr strīdas? Un kam tas ir izdevīgi? Labi, SS.lv gadu gaitā piedzīs radušos zaudējumus desmitu miljonu apmērā. Bet nervi un sačakarētais bizness? Kāpēc tas vispār ir vajadzīgs un ar tādām metodēm?

Nākamā lieta: bloķēt pieeju .com domēniem? Kas tas par murgu?!
Vai mēs tiešām kā Ķīņā sāksim bloķēt interneta vietnes un dzīvosim savā .LV internetā ar filtru?

Mani pilnīgi nepārsteigs gan šo uzņēmēju juridiskā aiziešana no Latvijas, gan būs skaļi izskanējis piemērs citu IT risinājumu veidotājiem: neizmantot LV domēnus, jo vienkārši vienā dienā 20 gadus celtu risinājumu VID var iedomāties noslaucīt ar nepārdomātu rīcību. Tas ir absurds.

Tad TVNetā piektdien vēl tiek publicēts tendenciozs virsraksts: “Eksperts: «ss.lv» peļņa kā narkotiku un prostitūcijas biznesam”.
Vai Jūs nesaskatāt šajā virsrakstā pretenciozu paziņojumu ar nolūku sajaukt kopā melnu ar baltu?
Kopumā tas ir savārstīts, neloģisks, tendenciozs, neobjektīvs, anekdotisku pierādījumu pilns viedokļraksts, kurā ir sajauktas dažādas lietas, negatīvi vārdi vienā savārstījumā. Mani pārsteidz, ka ko tādu publicē.
P.S. Un kas vispār ir eksperts Kārlis Apkalns? Ko viņš jēdzīgu ir paveicis Latvijā, lai šādi kritizētu (apmelnotu?) uzņēmējus, kuri ir bijuši spējīgi izveidot rentablu IT biznesu mazajā Latvijā?! Ņirgāties?
Un tas tiek publicēts vēl pēc tam, kad ir jau skaidrs, ka lietotāju supporta neesamība, ss.lv komunikācijas problēmas vai vecais dizains nav pie vainas “Internet” darbības apturēšanā, bet gan loģiska savu un savu lietotāju tiesību aizsardzība.
Tas ka portālam ir problēmas ar klientu atbalstu un komunikāciju ir jūtams, un, ja nepatīk, var nelietot, bet tas nav juridiski pilnīgs iemesls, lai apturētu darbību.

Par sludinājumu dzēšanu: pieņemu, ka aptuveni varētu būt šāda situācija:
– Viņiem policija/iestādes pārmet, ka pietiekoši nekontrolē sludinājumu saturu.
– Ss.lv samežģī sludinājumu ielikšanas procesu, lai atbilstu visiem kanoniem un lai nebūtu kreisu un viltus sludinājumu. Un ieraksta noteikumos (kas tur skaidri rakstīts, esmu licis sludinājumus), ka, ja neatbildīs, piemēram, tiks slēpti valsts numuri vai netiks norādīti tehniskās pases numuri, tad sludinājums tiks dzēsts bez skaidrojumiem.
– Kur problēma? Tajā, ka lietotāji nelasa, kas tajā portālā rakstīts pie sludinājuma publicēšanas.

Vēl bija kaut kāds satraukums par cenām. Cenas par sludinājumiem un noteikumus viņi ir tiesīgi norādīt kādus vēlas. Vismaz tāda ir mana sapratne. Protams, skaidri norādīt – par ko, savukārt, pamatoti pārmet PTAC.

Un vispār ekonomiskā darbība ir apturēta, domēnu var arī neslēgt. Sliktākajā gadījumā, tas ir risinājums, kamēr strīdas.

Vai jūs visi, kas esat lietojuši SS.lv, esat zagļi un noziedznieki? Vai Jums šis portāls nav vajadzīgs?

Kopumā šoks ir par publisku nolinčošanu – gan no valsts puses, gan mediju un sekojoši arī interneta lietotāju, kas nav iedziļinājušies, par ko īsti stāsts. Imho, korekts kopsalvilkums ir te izlasāms: http://www.lsm.lv/…/vid-aptur-sludinajumu-portala-ss.lv-da…/

P.S.
Skaidrības labad, VID vajadzētu Latvijas publikai un saviem darba devējiem paskaidrot, kāds tieši ir bijis datu pieprasījuma teksts.

Jānis Viklis, Failiem.lv veidotājs”

Kāds ir Tavs viedoklis?

Avots: Facebbok

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment