FIFA Pasaules kausa favorīti

Svarīgākais četrgades pasaules futbola forums “FIFA Pasaules kausa izcīņa 2022” jau rit pilnā sparā, grupu turnīram nonākot izšķirošajā fāzē un lielai daļai komandu gatavojoties izšķirošajām spēlēm par medaļām.

Kā ierasts, turnīrs nesis vairākus pārsteigumus, taču masveidīga favorītu izgāšanās, par ko būtu uzskatāma neizkļūšana no savas apakšgrupas, tāpat nav novērojama.

Ko sagaidīt atlikušajā FIFA Pasaules kausa izcīņas turpinājumā, un kuras valstsvienības tiek uzskatītas par galvenajām favorītēm cīņā par trofeju?

 

Favorīti klūp, bet turpina ceļu

Daļa no favorītiem, kā piemēram, Nīderlande, Argentīna, Francija, Anglija, Portugāle un Brazīlija jau ir iekļuvušas labāko 16 komandu pulkā jeb izslēgšanas spēļu stadijā. Citas to spēja izdarīt, aizvadot divus no trīs mačiem, citām šīs pozīcijas tika izcīnītas līdz ar pēdējo grupu turnīra spēli, bet citām bija jāpiedzīvo “būt vai nebūt” mači. 

Runājot par to, uz robežas pirms pēdējām spēlēm bija citas spēcīgas vienības kā Beļģija, Vācija un Spānija, kuras pirms noslēdzošās grupu turnīru kārtas par savu vietu astotdaļfinālā vēl drošas nevarēja būt. Tas gan nemaina faktu, ka iepriekš trīs nosauktās komandas būtu jāizņem no titula favorītu loka. Tiesa, vēl viens klupiens nozīmētu izstāties no cīņas par nozīmīgāko pasaules futbola trofeju.

 

Turnīrs, pateicoties futbola spēles burvībai, atnācis ar vairākiem pārsteigumiem. Par vienu no skaļākajiem viennozīmīgi var uzskatīt Argentīnas zaudējumu Saūdu Arābijai ar 1:2, tāpat arī Francijas klupienu Tunisijai ar 0:1, kā arī Beļģijas nespēja pret Maroku (0:2). Par sensāciju saucama arī Vācijas sakāve Japānai ar 1:2. 

Kas interesanti – neskatoties uz to, ka Vācija pēc divām aizvadītām spēlēm atradās uz robežas par izkļūšanu no grupas, vairāku sporta totalizatoru prognozēs šī izlase tāpat tika uzskatīta kā top 5 favorīte uz uzvaru visā turnīrā.

Visinteresantākā situācija pirms izslēgšanas spēlēm bija E grupā, kur spēlē Vācija un Spānija. Jau minēts vāciešu zaudējums japāņiem, kamēr spāņiem teorijā nevajadzēja būt problēmām tikt tālāk, jo sagrauta Kostarika ar 7:0, neizšķirts ar Vāciju un pēdējā spēle ar Japānu. Tikmēr Vācija par top 16 spēkojās ar Kostariku.

Grūtā situācijā bija nonākusi arī Beļgijas izlase, kas pēc neizteiksmīga snieguma ar Maroku, spēja uzveikt Kanādu (1:0), bet arī šajā spēlē demonstrētais sniegums milzu cerības neviesa. Cerības bija vien par to, ka uz atlikušajiem mačiem komanda savāksies, un tā savu patieso potenciālu spēs pārādīt, ieskrienoties turnīra gaitā. Taču tas ir īss un nereti kļūdas netiek piedotas. To ļoti labi apzinās Meksikas izlase, kura neiekļuva “play-off”… vairāk parādīto dzelteno kartīšu dēļ!

 

“Play-off” zari

Turnīra formāts nosaka, ka izslēgšanas spēļu pāri tiek sarindoti sekojoši – A un B, C un D, E un F, kā arī G un H grupu komandas (pirmās ar otrajām vietām) tiekas astotdaļfinālā. Tādējādi pirmajā “play-off” kārtā potenciāli sagaidāmi vien divi patiesi grandu dueļi. Runa ir par E un F grupām. E grupā spēlēja Vācija un Spānija, bet F Beļģija un Horvātija (iepriekšējā Pasaules kausa fināliste).

Taču ceturtdaļfinālā potenciāli sagaidāmi jau mači ar vēsturiskas nozīmes līmeni, piemēram, Anglija – Nīderlande, esošie čempioni Francija ar Argentīnu, bet otrā zarā šajā stadijā var tikties Brazīlija un Portugāle. Tas viss ar nosacījumu, ja favorītu komandas spēj apliecināt savu statusu un soļot tālāk, uzvarot līmeni zemākas komandas.

No turnīrā palikušajām vienībām par galveno favorīti tiek uzskatīta Brazīlija, neskatoties to, ka zināmas veselības problēmas skārušas tās uzbrukuma līderi Neimāru. Francija un Argentīna, kurām ir iespēja tikties pirms pusfināla, tiek minētas kā nākamās. Arī Portugāle, kura priekšlaicīgi nodrošināja pirmo vietu grupā, ir pieskaitāma šajā pulciņā.

Vienlaikus neaizmirstot Angliju, Vāciju, tostarpt Horvātiju. Pasaules kauss iesoļojis izšķirošajā posmā un solās turpināt būt tikpat intrigējošs arī tā turpinājumā. Lai nepalaistu garām svarīgāko informāciju par čempionāta gaitu, tostarp dažadu eskpertu padomiem par potenciālajiem spēļu iznākumiem, visa aktuālā informācija ir pieejama totalizators latvija.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment