Ģenerālprokuratūrā sākta pārbaude par deputātes Jutas Strīķes patieso identitāti!

Latvijas Republikas Ģenerālprokuratūrā “tiek veikta bijušās KNAB direktora vietnieces Jutas Strīķes identitātes pārbaude”, Neatkarīgo oficiālā vēstulē informēja Satversmes aizsardzības biroja (SAB) direktora vietnieks Andis Freimanis, raksta portāls nra.lv

Jāatgādina, ka augustā Neatkarīgā no anonīma sūtītāja saņēma virkni materiālu par Jutas Strīķes un viņas ģimenes locekļu dzīvi Maskavā, t.i., pirms ierašanās Latvijā. Visticamāk, tie bija Krievijas detektīvu savākti dati no Maskavas pilsētas dažādu rajonu kara komisariātiem, pasu galdiem, kā arī izdrukas no Krievijas iedzīvotāju reģistra.

Materiāli apstiprināja jau zināmo, ka Anna Potapova (tāds bija J. Strīķes vārds un uzvārds Maskavā) Latvijā ieradās 1988. gadā un uzsāka mācības P. Stučkas Latvijas Valsts universitātē. Tomēr vairākas ļoti būtiskas detaļas, kas bija atspoguļotas šajos materiālos, bija krasā pretrunā ar viņas iepriekš publiski klāstītajiem biogrāfijas datiem.

Tāpat jāatgādina, ka šā gada jūnijā publiski šaubas par J. Strīķes identitāti izteica KNAB priekšnieks Jaroslavs Streļčenoks, tādējādi vēlreiz aktualizējot tēmu, par ko mediji runāja jau 2011. gadā. Šāda J. Streļčenoka rīcība lika domāt, ka KNAB priekšnieks ir ieguvis kādus jaunus faktus par J. Strīķi – A. Potapovu.

Bija sen jāizpēta

Būtiski ir tas, ka J. Strīķe gadu gadiem (gan strādājot Drošības policijā, gan KNAB) ir saņēmusi augstākā līmeņa pielaidi valsts noslēpumam, kas nebūtu iespējams, ja SAB darbinieki pārbaudēs un intervijās būtu piefiksējuši kādus melus viņas stāstā par dzīvi Maskavā un motīviem, kāpēc 1988. gadā bija jāpamet daudzu padomju pilsoņu sapņu pilsēta un jāpārceļas uz dzīvi Atmodas alku pārņemtajā Latvijā, kas, salīdzinot ar Maskavu, bija tikai dumpīga province.

Ja tagad atklāsies kādi meli, tad tas būs spilgts apliecinājums vai nu SAB darbinieku neprofesionalitātei, vai – kas vēl sliktāk – politiskajai angažētībai.

Ņemot vērā, ka Neatkarīgajai nav iespēju pārbaudīt anonīmā autora atsūtītos materiālus, tie tika nosūtīti Saeimas Nacionālās drošības komisijai (NDK), KNAB un SAB, kas atspoguļots 12. augusta publikācijā Potapovu ģimene Maskavā dzīvojusi pie varas elites.

Raksta turpinājums nākamajā lapā!

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment