Kā nogremdēt $ 3 miljardu dolāru zemūdeni – aizmirstiet aizvērt lūku; Indijā nogremdē valsts pirmo kodolraķešu zemūdeni

foto: Yahoo

Vienkāršas kļūdas var radīt ļoti lielas problēmas.

 “Arihant” ir vissvarīgākā platforma Indijas kodoltriādē, kas aptver sauszemes-gaisa-jūras transporta veidus. Ļoti svarīgi, lai visi šie transporta veidi arī pienācīgi darbotos, piemēram, nodrošinot zemūdeni ūdensnecaurlaidīgu.

Modernā zemūdene INS Arihant nav vienkārša mašīna. Uzbrukuma zaudēšana, negaidīti plūdi vai problēmas ar reaktoriem vai ieročiem var atstāt kuģa apakšapkalpi ūdens likteņa varā.

Laba ideja arī būtu, ja vienkārši kāds iedomātos aiztaisīt zemūdenes lūkas, pirms niršanas ūdenī.

Sauciet to par mācību, ko iemācījusi Indijas flote, kurai izdevās nogremdēt valsts pirmo kodolraķešu zemūdeni INS Arihant $2.9 miljardu vērtībā, un tas viņiem izdevās visnepievilcīgākajā veidā.

Ziņu portāls “The Hindu” vakar ziņoja, ka pirms kādiem 10 mēnešiem tika nodarīti lieli postījumi “Arihant” flotei, pateicoties tam, ko flotes avots raksturoja kā “cilvēcisku kļūdu”: ļaut ūdenim pārplūst zemūdenes dzinēju nodalījumā pēc tam, kad nav tikusi aiztaisīta viena no kuģa ārējām lūkām.

Ūdens iebrāzās pa lūkas pakaļējo pusi, kas kļūdas dēļ bija atstāta vaļā, kamēr zemūdene vēl atradās ostā. Tas notika 2017. gada februārī, neilgi pēc zemūdenes palaišanas, ziņo “The Hindu”.

Kopš pavisam “muļķīgā” atgadījuma zemūdenē notiek remonts un tīrīšana. Saskaņā ar aprakstu papīrā: “Papildus citiem remontdarbiem daudzas caurules bija jāgriež vaļā un jānomaina.”

Avots: news.yahoo.com

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment