Kā rīkoties, parādoties pirmajām saaukstēšanās pazīmēm

Šogad aukstais un slapjais laiks iestājies īpaši strauji, kas veicinājis dažādu vīrusu un saaukstēšanās izplatību. Vienlaikus arī ilgāka uzturēšanās telpās un ciešāka saskarsme ar citiem sekmē vīrusu risku.

Ko darīt, ja sajūtat pirmās saaukstēšanās pazīmes? Ko darīt, ja gadījies saslimt, un kādi ir ieteicamie profilakses pasākumi? Konsultē BENU Aptiekas farmaceite Sintija Jureviča.

Šis ir laiks, kad arvien biežāk aptiekā cilvēki vēršas pēc padoma un līdzekļiem pret saaukstēšanās simptomiem un vīrusiem – kakla sāpju, klepus, iesnu un citu līdzīgu simptomu atvieglošanai, stāsta farmaceite S. Jurēviča. Ko darīt, ja parādās šie pirmie saaukstēšanās un vīrusu simptomi? Jāsāk ar pastiprinātu šķidruma uzņemšanu – tas var būt tīrs ūdens, sulas, kā arī siltas zāļu tējas, kas palīdzēs uzlabot pašsajūtu.

Šajā periodā ieteicams lietot C vitamīnu palielinātā devā, ehinācijas preparātus vai tēju. Ja nav augstas temperatūras, bet ir pārējie saaukstēšanās simptomi, var izmantot arī kāju sildīšanu karstā vannā. Jāļauj organismam atpūsties un atgūt spēkus, svarīgs veselīgs miegs un mierīga režīma ievērošana. Atcerieties par biežu telpu vēdināšanu, ko vajadzētu veikt arī ikdienā, bet īpaši būtiski – vīrusu un saaukstēšanās laikā.

Ja jūtat pirmos saaukstēšanās simptomus, ieteicams būt atbildīgiem pret sevi un citiem un palikt mājās. Ja sajūtat pašsajūtas pasliktināšanos vai strauji paliek slikti un nekas nepalīdz, ir jāsazinās ar ārstu, uzsver farmaceite.

 

Kakla sāpes

Kakla sāpju atvieglošanai un ārstēšanai ir pieejami medikamenti ar plašu antibakteriālu un pretsēnīšu iedarbību, kā arī pretsāpju un pretiekaisuma īpašībām, stāsta farmaceite S. Jureviča. Ja ir ļoti spēcīgas kakla sāpes, ieteicams izvēlēties tādus preparātus, kas satur lidokaīnu, vai pretsāpju pretiekaisuma vielas sūkājamo tablešu, aerosola vai kakla skalojamā veidā.

Kakla skalošana var palīdzēt un atvieglot simptomus, ja ir sākusies angīna, kad mandeles klāj balts aplikums. Tādos gadījumos var palīdzēt skalošana ar kumelīšu vai kliņģerīšu tēju vai vājas koncentrācijas sālsūdeni (viena tējkarote sāls bez kaudzes uz glāzi silta, novārīta ūdens). Esiet uzmanīgi – stiprs sālsūdens kaklu var vēl vairāk kairināt vai pat apdedzināt kakla gļotādu! Ļoti labs līdzeklis kakla skalošanai ir furagīna, benzidamīna šķīdumus. Tāpat svarīgi kakla skalošanā ievērot mērenību – to var darīt ne biežāk kā divas reizes dienā.

Stipru kakla sāpju gadījumā jāizvairās no aukstu un karstu dzērienu dzeršanas, asu, cietu un kairinošu ēdienu uzņemšanu, kakla sildīšanas un pārāk biežas skalošanas. Ievērojiet mājas un miera režīmu!

 

Kā atvieglot iesnas?

Ja viens no simptomiem ir iesnas, var lietot ēteriskās eļļas saturošus deguna pilienus, ziedes vai aerosolus, ja vien no to sastāvdaļām nav alerģijas. Kā arī ir jārūpējas, lai deguna gļotāda ir mitrināta – jāveic gaisa mitrināšana, jāizmanto aerosoli ar dekspantenolu, hialuronskābi vai citām mitrinošām un gļotādu kopjošām sastāvdaļām. Deguna skalošanai var izmantot jūras ūdens preparātus.

Ja iesnas ir spēcīgas, apgrūtina ikdienu un saaukstēšanās laikā, piemēram, traucē gulēt, par piemērotākā līdzekļa izvēli konsultējieties ar ārstu vai farmaceitu. Ja pēc speciālista ieteikuma lietojat dekongestantus (deguna gļotādas tūsku un aizlikumu mazinošos līdzekļus), ir ļoti svarīgi ņemt vērā, ka šie līdzekļi ir paredzēti tikai īslaicīgam akūtajam periodam un tos nedrīkst lietot ilgāk par trīs līdz piecām dienām, citādi var attīstīties medikamentozs rinīts, uzsver farmaceite S. Jureviča.

 

Pirmais solis – profilakse

Lai pēc iespējas izvairītos no vīrusu saslimšanām un saaukstēšanās, kā arī stiprinātu vispārējo organisma imunitāti, atcerieties par pamata profilakses pasākumiem: kvalitatīvu miegu, veselīgu uzturu, atbilstošām fiziskām aktivitātēm, uzturēšanos svaigā gaisā un vitamīnu un minerālvielu uzņemšanu (C, D vitamīns, selēns un cinks). Šos ieteikumus vēlams ievērot visu gadu.

Lai stipra veselība!

BENU Aptiekas ir daļa no Eiropas mēroga aptieku tīkla, kas apvieno aptuveni 700 aptieku Čehijā, Šveicē, Nīderlandē, Ungārijā, Serbijā, Slovākijā, Igaunijā un Lietuvā. BENU Aptieku tīkls ir viens no vadošajiem zāļu mazumtirdzniecības uzņēmumiem Latvijā, kas apvieno 79 aptiekas visos lielākajos valsts reģionos. BENU Aptiekās Latvijā strādā vairāk nekā 400 darbinieku.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment