Lūk, kāpēc PSRS laikos baltmaize bija garšīgāka! Bērnībā ar ievārījumu to bāzu aiz abiem vaigiem

…raksta turpinājums no 1. lapas

Laikos, kad mājās nepalika ne piliena ievārījuma, varēja pielietot viltību un iemērkt baltmaizes šķēlīti ūdenī, pēc tam apkaisīt to ar cukuru un ierīvējot noēst. Cik dārgas ir tādas atmiņas…

Padomju maize

Diemžēl, šodienas bērni nevar nogaršot to sagriezto baltmaizi, kuras garša ir pazīstama daudziem pieaugušajiem. Un viss tikai tāpēc, ka mainīta recepte un gatavošanas tehnoloģija.

Padomju laikos visu maizi gatavoja pēc gostiem (standartiem). Eksistēja pat speciāli raksti, kuros bija pa etapiem aprakstīts, kā sagatavot griežamo baltmaizi. Ražotājiem nebija ne mazākās iespējas atkāpties no standarta.

Galvenais tehnoloģiskais moments – maizes gatavošana ar ieraugu. Sākumā no lielākās miltu daļas (apmēram 60% no vajadzīgā daudzuma), rauga un ūdens gatavoja ieraugu. Tālāk sekoja ilgs raudzēšanas process (ap 4 stundām).

Kad ieraugs bija gatavs, tam pievienoja pārējo miltu daļu, margarīnu un cukuru. Pēc tam sekoja vēl viens raudzēšanas process (ap 1,5 stundām). Grūti iedomāties, ka kopumā vienas griežamās baltmaizes pagatavošanai pagāja ap 7 stundām!

Šodienas ražotājiem nav izdevīgi tērēt tik daudz laika maizes pagatavošanai. Un vairākums tehnoloģisko līniju nedod iespēju veikt raudzēšanu. Visbiežāk baltmaizi gatavo pēc paātrinātas tehnoloģijas, samazinot gatavošanas laiku līdz 3 stundām.

Tāpat maizes kvalitāti ietekmēja tas, ka daudzi mūsdienu ražotāji pārstāja izmantot margarīnu. Tā rezultātā griežamā baltmaize zaudēja savu spilgti izteikto piena garšu. Turklāt, ļoti svarīgi kādā krāsnī tiek gatavota maize, agrāk to cepa gāzes cepeškrāsnīs, tad sanāca plāna garoziņa un ar sīkporainu mīkstuma struktūru.

Šodien vairākums maizes cepšanas krāsnis ir elektriskas, tādēļ cieš maizes kvalitāte, jo maizes garoziņa sanāk stipri izkaltēta.

Tāpat agrāk neviens maizi neiepakoja, jo visi zināja, ka tās uzglabāšanas laiks nevar pārsniegt 24 stundas. Šodien iepakota maize veikalu plauktos stāv līdz pat 120 stundām!

Lūk, un sanāk, ka šodienas maize stipri atšķiras no tās, kas bija pirms 30 – 40 gadiem.

Bet vai Tu vēl atceries tās garšu? Padalies ar saviem iespaidiem par šo tēmu komentāros!

Avots

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment