Lūk, kas būs tālāk – Ukraiņu ekspertu prognozes par karu

Kad pasaules hakeru apvienība Anonymous paziņoja par atbalstu Ukrainai un uzlauza Krievijas valdības mājaslapas, atklājās – Putina dienestā ir vairāki zīlnieki. Ukrainas sabiedrība satraucošajās kara nedēļās bez militārajām un politiskajām prognozēm ieklausās arī gaišreģu, astrologu un ekstrasensu pareģojumos. Kad un kā beigsies Krievijas karš pret Ukrainu? Vai draud trešais pasaules karš un atombumbas sprādziens? Līdzīgi kā tas bijis daudzreiz vēsturē, arī par šo karu jau krietni agrāk tikuši vēstīti pareģojumi. Tie ļauj mums mazliet ieskatīties arī nākotnē – laikā, kas būs tālāk par šī brīža situāciju.

Eiropai varbūt īsti nav izprotama latviešiem tik izplatītā maģiskā domāšana, savukārt ukraiņi šajā ziņā no mums neatpaliek. Arī viņiem ir populāri gan astrologi, gan ekstrasensi, bet jo sevišķi viņu nacionālie magi – molfari. Visi šie cilvēki ar pārdabiskām spējām, kā viņi paši apgalvo, ir aktīvi iesaistījušies Ukrainas enerģētiskā līmeņa aizsardzības radīšanā un uzturēšanā.

Konotopa – raganu pilsēta?

Sumu apgabala pilsēta Konotopa nokļuva okupantu krustugunīs 2. martā. Pilsētas iedzīvotāji stājās pretī ne tikai kā dzīvs vairogs, bet izmantoja arī savu unikālo stipro pusi, proti, Konotopa jau kopš 19. gadsimta ne vien Ukrainā, bet arī Krievijā ir zināma kā raganu pilsēta.

Šo slavu pilsētai netīšām sagādāja ukraiņu rakstnieks no Harkivas Grigorijs Kvitka-Osnovjaņenko, kurš 1833. gadā sarakstīja stāstu Konotopas ragana. Vēlāk rakstnieks atklāja, ka stāsta pamatā izmantojis tautas nostāstus un reālu faktu par raganu medībām un viņu pārbaudi ar ūdeni, tas ir, slīcināšanu. Tās sievietes, kuras noslīka, nebija raganas, taču viena nenoslīka. Šī ragana pēc tam atriebās raganu medību rīkotājiem, izjaucot viņu personīgās dzīve laimi. Kopš tā laika, izdzirdot vārdu Konotopa, visiem pirmā asociācija bija par raganām.

Lūk, un vietējie iedzīvotāji godīgi brīdināja Krievijas okupantus, ka pēc iebrukuma pilsētā viņi var vairs necerēt uz intīmām attiecībām. “Tu zini, kur atrodies?” viņi prasīja iebrucējiem. “Te ir Konotopa. Te katra otrā sieviete ir ragana. Tev rīt jau vairs nestāvēs!” ukrainietes biedēja.

Vismaz 13 izcilu molfaru

Mūsdienās daudzi Konotopas raganas uzskata par māņticību, taču Ukrainā ir vispāratzīti cilvēki, kas apveltīti ar īpašām maģiskām spējām – molfari, dziednieki un seno zināšanu, kultūras sargātāji. Molfari nodarbojas ar dziedniecību, pārvalda dabas stihijas (piemēram, laikapstākļus), sazinās ar garu pasauli, pareģo nākotni, izmantojot maģiskus vārdus, dažādas zālītes un buršanās priekšmetus. Uzskata, ka šo magu nosaukums radies no vārda molfa, kas nozīmē – lieta ar maģiskām spējām. Tas var būt, piemēram, talismans, kāda zālīte vai apvārdots cukurs.

Molfari cēlušies no ukraiņu subetniskās grupas guculiem, kas apdzīvo dienvidaustrumu Karpatus gan Ukrainā, gan Rumānijā. Padomju kolhozu laikā daudzi šīs tautas pārstāvji ieradās peļņā Latvijā, piemēram, uz cukurbiešu ravēšanu vai celtniecības darbiem. PSRS valdošā krievu šovinisma dēļ pret guculiem tika kultivēta nievājoša attieksme. Taču latvieši drīz vien saprata, ka guculiem nav nekā kopīga ar krievu okupantiem, viņi ir ļoti strādīgi, akurāti cilvēki un nav ieradušies uz palikšanu. Tomēr mūsu vidū dzīvo ne mazums guculu no tiem laikiem, kas vai nu izveidoja šeit ģimeni, vai palika citu iemeslu dēļ. Lielākoties viņi ir labi iekļāvušies Latvijas sabiedrībā, prot mūsu valodu, taču uztur arī ciešu saikni ar saviem radiem dzimtenē.

Par spīti padomju varas radītajam neglaimojošajam priekšstatam, guculi ir tauta ar ļoti bagātu kultūru, ar savu dialektu, ar savu košo amatniecību, dziesmām, dejām. Un viena no šīs tautas pērlēm ir maģija – ne velti 2015. gadā pat tika atklāts guculu maģijas muzejs Verhovinā. Tajā savāktas lietas, piemēram, piesta, nazis, krusts un citas, ko izmantojuši magi –molfari.

Karpatus kopš seniem laikiem uzskata par noslēpumaināko un maģiskāko Ukrainas daļu – par īpašo spēka vietu. Lēš, ka šajos kalnos piedzimuši simtiem magu. Cik molfaru tagad dzīvo Karpatos, nav zināms. Uzskata, ka īstie magi dzīvo augstu kalnos dziļā noslēgtībā – vai nu kalna virsotnē, vai ciema nomalē. Viņu adrese un tālruņa numurs, protams, netiek publicēts internetā. Ukrainā pastāv arī viedoklis, ka pavisam bijuši 13 īstu molfaru, bet visi pārējie ekstrasensi vai dziednieki līdz viņu līmenim nespēj tikt. Par pēdējo zināmo Karpatu molfaru šaubu nav – tas bija Mihailo Ņečajs.

Pēdējais lielais molfars

Mihailo Ņečajs dzīvoja kādā kalnu ciemā Ivanofrankivskas apgabalā, vadīja tur folkloras ansambli, izgatavoja drimbas jeb vargānus – tautas mūzikas instrumentus. Viņš sevi sauca par 17. gadsimta ukraiņu karavadoņa Daņilas Ņečaja pēcteci; šis varonis iemiesoja kazaku cīnītāja nacionālo ideālu.

Ir svarīgi atšķirt patiesu gaišreģu pareģojumus no safabricētajiem, un jāņem vērā, ka mistika un maģija ir ļoti lielā mērā iesaistīta šajā informācijas karā. Šķiet neticami 2022. gadā? Jā, vēl nesen neticami šķita arī tas, ka var notikt tik barbariski nežēlīgs karš civilizētā pasaulē.

Molfars stāstīja, ka brīnumainas spējas sajutis jau astoņu gadu vecumā, kad spējis apturēt deguna asiņošanu kādam ciema puikam. Ukrainas mērogā Ņečajs kļuva slavens pēc tam, kad 1989. gadā valdība viņu oficiāli uzaicināja nodrošināt labus laika apstākļus Čerņivcos pirmā ukraiņu mūzikas festivāla Červona ruta laikā, ko viņš arī paveica. Pēc tam molfars kļuva ļoti populārs – pie viņa apmeklētāji gaidīja garās rindās, sevišķi nedēļas nogalēs. Ar Ņečaju konsultējās arī politiķi un oligarhi.

Mihailo Ņečajs tika nogalināts mīklainos apstākļos. Par 81 gadu vecā molfara slepkavu uzskata jaunu vīrieti no Ļvivas Pāvelu Semjonovu, kurš bija ieradies kalnu ciematā, lai tiktos ar slaveno burvi. 2011. gada 15. jūlija rītā Semjonovs iedūra nazi kaklā vecajam vīram, kad tas pieņēma apmeklētājus; bija ieradušās septiņas sievietes, bet pēc Karpatu tradīcijas pirmo uzaicināja vīrieti. Par slepkavības motīvu aizturētais nosauca faktu, ka molfars “nepieņem un neciena tradicionālās kristīgās ticības rituālus un normas, bet gan tic pagānismam”. Semjonovs bija slims ar šizofrēniju, agrāk tiesāts par sievietes slepkavību un bija pavadījis desmit gadus piespiedu ārstēšanā slēgta tipa psihiatriskajā iestādē, no kuras izbēdzis. Iepriekšējā dienā viņš ar Ņečaju bija apspriedis reliģiskus jautājumus, bet naktī saņēmis atļauju no augšas viņu nogalināt: “Dievs atļāva sodīt ļaunumu”.

Pēdējā Karpatu senās maģijas tradīcijas glabātāja slepkavība ļoti šokēja Ukrainas sabiedrību, izraisot dažādas spekulācijas un sazvērestības teorijas. Taču pats Ņečajs, šķiet, nojauta par savu nāvi – viņš pastāvīgajiem klientiem bija piekodinājis noteikti atbraukt līdz rudenim, jo “citādi varat mani arī nesastapt”. Savā 81. dzimšanas dienā mags izteicās, ka viņa “svece jau izdeg”. Sienas kalendārā Ņečajs 15. jūliju bija apvilcis ar sarkanu apli un tālāk neko neplānoja, lai gan parasti savus darbus ieplānoja mēnesi uz priekšu, stāstīja viņa dēls Mihails. Iepriekšējā nedēļā, par spīti karstumam, Ņečajs uzvilka savu smago šamaņa tērpu un apbraukāja visus radus, lai atvadītos. Viņš esot gribējis palikt atmiņā tieši šajā tērpā.

Ziņo portāls – jauns.lv

Lasi vēl: Melnbaltā dzīves svītra: 3 zodiaka zīmes, kuru dzīvē maijā gaidāmas pārmaiņas

Šķir otru lapu, lai uzzinātu vairāk par karu, kad tas beidzot beigsies..

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment