Pasaules radio dienā aicina radio ēterā stiprināt mieru

Šogad 13. februārī UNESCO Pasaules radio diena ir veltīta tēmai “Dialogs, tolerance un miers”. UNESCO šai dienā mudina visas radiostacijas un ar tām saistītās organizācijas pievienoties iniciatīvai, kopīgi veidojot mierpilnu un iecietīgusabiedrību.

“Neskatoties uz nepārtrauktajām pārmaiņām sabiedrībā un attīstību tehnoloģiju jomā, radio vēl aizvien ir dinamiskākais medijs, kas tiecas rast aizvien jaunus mijiedarbošanās veidus ar saviem klausītājiem visā pasaulē. Veidojot iecietībā balstītu dialogu, radio ir iespēja veicināt savstarpēju cieņu un izpratni dažādu kultūru vidū. Šogad Pasaules radio dienā radio personības UNESCO aicina apzināties savu spēku mierpilnas sabiedrības veidošanā,” skaidro UNESCO Latvijas Nacionālās komisijas Komunikācijas un informācijas sektora vadītāja Beāte Lielmane, aicinot ikvienu radiostaciju Latvijā iesaistīties Pasaules radio dienas svinēšanā, veidojot tematiskus raidījumus vai diskusijas ar klausītājiem, aizpildot pasaules karti ar Pasaules radio dienai veltītu iniciatīvu arī Latvijā.

Trešdien, 13. februārī, UNESCO galvenajā mītnē Parīzē būs izvietota pagaidu radiostudija, pārraidot īpašu Pasaules radio dienas programmu, ko ikviens varēs noklausīties, pieslēdzoties translācijai tiešsaistē.

Plašāka informācija par Pasaules radio dienu 2019. gadā atrodama vietnē www.diamundialradio.org. Turpat iespējams arī pieteikt savu iecerēto vietējo aktivitāti, vienlaikus iesaistoties arī konkursā “World Radio Contest”, ko rīko Eiropas Radio šovs (European Radio Show) ar UNESCO atbalstu.

Aktualitātes par Pasaules radio dienu publiskojamas un meklējamas ar tēmturi #WorldRadioDay, aicinot to pievienot arī saviem vēstījumiem vai aktivitātēm, publiskojot tās sociālos tīklos.

Pasaules radio diena (World Radio Broadcasting day) pēc UNESCO dalībvalstu iniciatīvas tika pasludināta 2011. gadā, par tās datumu – 13. februāri – izvēloties dienu, kad dibināts Apvienoto Nāciju radio 1946. gadā. Apzinoties radio kā piemērotāko platformu vārda brīvības izpausmēm, savstarpējās cieņas un daudzkultūru izpratnes veicināšanai, UNESCO aicina izmantot to sabiedrības izglītošanai.

Par UNESCO

UNESCO (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization) ir specializēta Apvienoto Nāciju Organizācijas aģentūra, kas apvieno 195 valstis visā pasaulē savstarpējai sadarbībai izglītības, zinātnes, kultūras, komunikācijas un informācijas jomā, lai sekmētu mieru, sabiedrības labklājību un ilgtspējīgu attīstību. Latvija pievienojās UNESCO 1991. gadā, bet kopš 1994. gada izveidotā UNESCO Latvijas Nacionālā komisija nodrošina UNESCO programmu īstenošanu Latvijā un rūpējas par Latvijas interešu un pieredzes pārstāvniecību UNESCO darbības jomās starptautiski. Plašāk: www.unesco.lv un Facebook.com/UNESCOLNK.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment