Pavisam drīz notiks VĒRIENĪGA tautas sapulce par NĪN atcelšanu vienīgajam mājoklim!

„Vai par dzimtas mājām, kuras reiz par sviedriem un zelta naudu izpirktas no muižnieka, par asinīm no cara un ķeizara, par nodevām, atgūstot īpašumu pēc okupācijas, būtu jāmaksā nodoklis, kas dzen izmisumā? Mēs domājam, ka nē, tādēļ atbalstām protesta akcijas rīkotājus!” facebook raksta organizācija „Tēvijas Sargi”.

NĪN vienīgajam mājoklim netiek piemērots Baltijas kaimiņvalstīs, kā arī daudzās ES valstīs, kā, piemēram, Dānijā, Beļģijā, Maltā, Slovākijā, Itālijā, Grieķijā. Pēc statistikas datiem Latvija ir viena no sociāli nevienlīdzīgākajām, nabadzīgākajām valstīm ES, tādēļ pakāpeniska NĪN palielināšana vienīgajam mājoklim Latvijā neatbilst tautas iespējām to samaksāt un tās interesēm dzīvot pašu zemē. Nesamērīgais NĪN veicina cilvēku aizbraukšanu no Latvijas.

Saeima, Ministru kabinets, Valsts zemes dienests un pašvaldības runā tikai par budžeta, nevis Latvijas iedzīvotāju vajadzībām, līdz ar to turpinās iedzīvotāju māju konfiscēšana.

Iniciatīvas autoriem netaisnīgā NĪN piemērošanas politika izraisījusi nepieciešamību rīkot Tautas sapulci, vēršoties pie Saeimas, Ministru Kabineta un Pašvaldību Savienības ar prasību atcelt konfiscējošo NĪN vienīgajam īpašumam un pārtraukt pašreizējo NĪN aprēķina un piemērošanas kārtību visās pašvaldībās.

Salīdzinot Baltijas valstu praksi nekustamo īpašumu nodokļu jautājumā, šodien Latvija saviem iedzīvotājiem piemēro visaugstāko nekustamā īpašuma nodokli. Arvien pieaugušais nekustamā īpašuma nodokļa slogs kļūst finansiāli nepanesams daudziem Latvijas iedzīvotājiem, sevišķi tiem, kuru mājoklis atrodas Rīgā, Pierīgā vai Jūrmalā. Politiķi un ierēdņi valsts un pašvaldību institūcijās nav izrādījuši politisko gribu, lai atrisinātu nekustamā īpašuma nodokļa problēmu. Nesamērīgi turpina pieaugt finansiālais slogs, radot risku Latvijas iedzīvotājiem zaudēt savu nekustamo īpašumu, pašvaldībām to konfiscējot.

Ņemot vērā nekustamā īpašuma nodokļa konfiscējošo raksturu un tā reālās, neizbēgamās sekas, iniciatīvas “Par nekustamā īpašuma atcelšanu vienīgajam īpašumam” autori un viņu atbalstītāji aicina Latvijas iedzīvotājus uz Tautas sapulci, lai solidarizētos un pieprasītu netaisnīgā NĪN nodokļa atcelšanu vienīgajam mājoklim.

Papildu informācija: Iniciatīvas autore Liāna Hiršsone, tālr. 26739186

Saistītie raksti:

Vērts izlasīt visiem, kuriem pieder nekustamais īpašums! Ainārs Brūvelis: Eseja par un ap nekustamo īpašumu!

ABSURDS augstākajā pakāpē! ES valstu nekustamo īpašumu nodokļi, salīdzinot ar Latviju!

Avots: Manabalss.lv

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment