Rīgas ielām bruģi bez konkursa piegādā viens ražotājs! Nejaušība vai ģeniāla shēma, kā apiet konkursus?

RD Satiksmes departamenta Būvniecības pārvaldes priekšnieks Edmunds Valpēters noliedz, ka projekts būtu rakstīts vienai firmai. Tādu varot piegādāt daudzi ražotāji, ja atbilstoši piemērotu ražošanas iekārtas.

Departamentā apgalvo, ka par izvēlēto bruģi bijis zināms jau jūnijā. Neviens ražotājs par iecerētā bruģa parametriem neesot īpaši informēts. Tas būtu bijis jādara būvniekiem, jo pēc līguma noslēgšanas viņiem jāmeklē materiāli, ar ko izpildīt pasūtījumu.

Iekārtas ar ko var saražot īpašo bruģi ar skaloto virmu ir arī uzņēmumam “Ventbetons”. Taču firma par pieprasījumu uzzinājusi tikai jūlijā un nevarēja pagūt sagatavot vajadzīgās formas.

Projektu, kurā pieprasīts tieši firmas “Brikers” bruģis, gatavoja projektētāju uzņēmums “BRD projekti”. Galvenais projektētājs Jānis Bidzāns liedzas, ka projekts dotu priekšrocības vienai firmai.

Uzņēmums “Brikers” ir no lielākajiem bruģa ražotājiem Latvijā. Firmas bruģis Rīgā ir Spīķeru kvartālos un Krastmalas promenādē. Arī kritizētajos Krišjāņa Barona ielas pārbūves darbos daudzviet izmantoti viņu ražojumi. SIA “Brikers Latvija” uzstāj, ka neko nezina par Rīgas pašvaldības projektiem, jo sadarbojas tikai ar būvniekiem. Rīgai domātais bruģis esot niecīga daļa no viņu apgrozījuma.

Augustā bruģa ražotne salūza. Tā kā bruģi citur nopirkt nevar, drudžainā Rīgas bruģēšana gandrīz divas nedēļas pierima. RD Satiksmes departamenta lēmums likt bruģi, ko var saražot tikai viena rūpnīca, ir viens no iemesliem, kāpēc ielu remonti Rīgā ievilkušies.

Raidījums uzsver, ka RD satiksmes departamenta prasība ielu remontos izmantot bruģi, ko ražo tikai viena firma, ir pretrunā ar iepirkumu likumu, kas aizliedz valsts un pašvaldību pasūtījumos ar īpašiem nosacījumiem dot priekšrocības vienam pretendentam.

VIDEO:

Avots: la.lv / Raidījums “Nekā personīga”

Iesaki šo rakstu citiem!

COMMENTS

  • <cite class="fn">Verdi</cite>

    Un kapēc tikai vienu gadu uz Valdemār ielas nokalpoja bruģis, kas tagad tiek nomainīts ar betona plāksnēm?
    Katru gadu mainīt ietves segumu ir tā kā drusku pa šiku Rīgai. Tur tikai un vienīgi ir kādas intereses savā labā.

Leave a Comment