Sinoptiķi izplata nopietnu brīdinājumu – laikapstākļi kļūst bīstami!

Šodien, 18. septembrī, Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs (LVĢMC) izplatījis “oranžo brīdinājumu” par daudzviet Latvijā gaidāmajām lietavām!

18.09.2017. dienā daudzviet Latvijā gaidāms stiprs lietus ar nokrišņu daudzumu 15-40 mm. Vietām Latvijā, galvenokārt centrālajos rajonos, gaidāms pat ļoti stiprs lietus ar nokrišņu daudzumu 50 mm. Lokāli iespējami arī ceļu izskalojumi. Turpinoties ilgstošiem un spēcīgiem nokrišņiem, ir gaidāma ūdens līmeņu paaugstināšanās upēs. Straujāk un ātrāk tā notiks vispirms mazākajās upēs, tad vidējās un lielajās upēs. Ūdens līmeņu paaugstināšanās gaidāma Lielupes baseina upēs, Salacas baseinā, mazajās Vidzemes piekrastes upītēs, Daugavas lejteces pietekās – Lielajā Juglā, Mazajā Juglā, Ogrē un citās, Gaujas baseina upēs. Kurzemes dienvidu daļā un Latgales upēs daudzviet turpināsies vai atsāksies ūdens līmeņu paaugstināšanās. Daugavā un Gaujā ūdens līmeņi sāks straujāk paaugstināties rīt. Daudzviet teritorijas applūdīs ārpus palienēm un ūdens līmenis paaugstināsies.

18.septembrī priekšpusdienā piekrastes rajonos ziemeļaustrumu, ziemeļu vējš pastiprināsies brāzmās līdz 20-24 m/s. Vakarā vējš iegriezīsies no ziemeļrietumiem, bet vēja pierimšana ir gaidāma vien naktī uz 19.septembri.

Šodien dienā (no plkst. 09:00 līdz plkst. 21:00) Rīgā gaidāms stiprs lietus ar nokrišņu daudzumu 15-30 mm. Kā arī laika periodā no plkst. 09:00 līdz plkst. 12:00 Rīgā ziemeļaustrumu, ziemeļu vējš pastiprināsies brāzmās līdz 20 m/s. Vakarā vējš iegriezīsies no ziemeļrietumiem.

Pirmdien daudzviet līs stipri, pūtīs stiprs vējš. Daudzviet tuvāko divu diennakšu laikā iespējami pat 50 mm stipri nokrišņi, iespējama zemāko vietu applūšana. Īpaši sāpīgi tas var skart reģionus, kur lauki jau tagad ir ūdenī un zeme to vairs nespēj uzsūkt, kā Latgalē un vietām Kurzemē, turklāt tik spēcīgu nokrišņu ietekmē nav izslēgta arī atsevišķu teritoriju nonākšana zem ūdens centrālajos rajonos.

Avots: Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment