Skarbi, bet patiesi! Elita Veidemane par Latvijas pensiju zem 300 EUR jeb “BOMŽU PABALSTU”!

?????????????????????????????????????????????????????????

Elita Veidemane nra.lv pauž visai skarbu viedokli par Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas vadītājas Aijas Barčas (ZZS) trešdien intervijā Latvijas Radio teikto:

“Ja uzņēmējs nespēj samaksāt nodokli par savu darbinieku, tad es nesaprotu, kas tas vispār ir par uzņēmēju.”

“Tādu kastasvispārirparuzņēmēju, izrādās, ir ļoti daudz. Un ne tāpēc, ka šie uzņēmēji ļaunprātīgi nevēlētos maksāt nodokļus, tādējādi kaitējot valstij un sociālajai sistēmai, bet gan tāpēc, ka nesaskata iespēju izdzīvot, ja godīgi tiek samaksāti visi nodokļi. Taču parlamenta gudrinieki to nedzird. Varbūt tas kurlums nav ļaunprātīgs, iespējams, ausīs sasēdušies augstprātības un vienaldzības sēra korķi,” komentē Veidemane.

Pēc viņas domām, jau sen zināms, ka ka nodokļu sistēma ir neprognozējama, un stihisko nodokļu paaugstināšanu likumsargi ietērpj mīklainos vārdos.

“Likumdošanas cinisms, ar kuru apbruņojušies deputāti, augtin aug,” pauž Veidemane, “un vientiesīgi ir mudināt viņus iejusties uzņēmēju ādā, kā to, piemēram, aicina Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras vadītājs Jānis Endziņš.Varbūt deputātiem pāris mēnešus uzņemties priekšniekošanu kādā nelielā Vecrīgas kafejnīcā, kur par telpu īri mēnesī jāmaksā ap 1000 eiro (plus PVN), tad vēl arī elektroenerģija, gāze, ziemā arī apkure, jāmaksā labas algas (ar nodokļiem!) pavāriem, bārmeņiem, viesmīļiem utt., ievērojot to, ka viss notiek divās maiņās, nakts stundās un brīvdienās. Paskatīsimies, kādos mīnusos iekulsies mūsu gudrie un par tautas labklājību bez mitas domājošie deputāti!”

“Protams, nodokļi ir jāmaksā. Tikai – kur tie aiziet?” turpina Veidemane. “Tie, kas kaut ko ražo, rada pievienoto vērtību. Tie, kuri deldē bikses valsts struktūrās, vairumā gadījumu neražo neko, izņemot likumdošanas brāķi, kuru ar saviem nodokļiem savukārt apmaksā tie, kas rada pievienoto vērtību. Skumji skatīties, ka milzīgas nodokļu summas aizplūst krēslu deldēšanas pirmrindnieku algošanai,” Veidemane ir neizpratnē, un norāda – Latvijā palikušajiem ir grūti klausīties  “ciniskās deputātu vāvās par “nezin kādiem” uzņēmējiem, kas nevar samaksāt nodokļus… Arvien lielāka ir pārliecība, ka mūsu valdīklas dzīvo uz citas planētas, un no turienes nav redzams, kas notiek te, uz Zemes.”

Poltiķi vecumdienās apceļos Eiropu, pārējie – lai sūkā ledu

Vēl skarbāk Veidemane izsakās par Aijas Barčas komentāriem Jura Jansone vēstules sakarā, kurā tiesībsargs izsaka pārdomas par nabadzības riskiem valstī:

“Vēstulē, raugi, neesot nekā jauna un Saeimas komisijai līdz šim nezināma. Bet ja tur nav nekā jauna, tas nozīmē, ka ne tikai Saeimas attiecīgā komisija, bet – nebaidīsimies no šā vārda! – pati Saeima jau izsenis varēja sākt domāt par to, kā mazināt nabadzības riskus. 2013. gadā nabadzības riska slieksnis – pēc Barčas kundzes teiktā – bija 260 eiro, 2014. gadā šis slieksnis bija 291 eiro. 2015. gada nabadzības riska sliekšņa eiro kaudzīte vēl neesot zināma. Bet gan jau tā būs mazliet lielāka par 300 eiro. Tas nozīmē, ka lielākā šodienas pensionāru daļa dzīvo zem nabadzības sliekšņa, kaut gan Barčas kundze apgalvo: ja cilvēks visu mūžu ir strādājis un viņam ir vairāk nekā 40 gadu darba stāžs, tad viņš saņem pensiju vidēji 370 eiro apmērā, bet ar piemaksām – 400 eiro apmērā.”

Veidemane norāda, ka viņas vecāki strādājuši 40 gadu, taču saņem pensiju zem 300 eiro, ko viņas māte dēvējot par “bomžu pabalstu”. Savukārt pensiju indeksācija, kā rezultātā pensionāri iegūst 3,95 eiro, esot izsmiekls. “Tagad es kā aktīva pensionāre varēšu apceļot Eiropu,” ironizējot Veidemanes māte.

“Eiropu brīvbrīžos varēs apceļot tie, kuri tēlo, ka bez mitas domā par tautas likteņiem, ar svarīgām sejām sēdēdami Saeimas komisijās. Tie, kuri uzskata, ka iedzīvotāju žņaugšana ar nodokļu nepārtrauktu paaugstināšanu sekmēs nodokļu masas pieaugumu. Tie, kuri domā, ka pilnīgi likumiski ir paaugstināt algas deputātiem, ministriem un Prezidenta kancelejas darbiniekiem, kamēr pārējie var sūkāt ledu. Arī tie, kuri ir godīgi maksājuši nodokļus. Atšķirība taču ir tikai dzīvesvietā – uz Zemes vai uz citas planētas,” skarbi ironizē Veidemane.

Iesaki šo rakstu citiem!

COMMENTS

  • <cite class="fn">Dzintra</cite>

    Pilnīgi piekrītu Veidemaneskundzei tos darmajedus vajadzētu nolikt uz 300 eur un lai 1 gadu padzīvo tad gan varētu redzēt kā paši maurotu , kviektu kā cūkas

  • <cite class="fn">Inguna Frīdenberga</cite>

    Bravo , bravo un vēlreiz bravo.

Leave a Comment