Svarīgi! Latvijā mainīs likuma normas, kas būtiski ietekmēs ārzemēs strādājošos latviešus!

Saeima

Saeima ceturtdien, 5.maijā, pirmajā lasījumā pieņēma grozījumus likumā “Par valsts sociālo apdrošināšanu”, lai pilnveidotu sociālās apdrošināšanas sistēmu un atrisinātu virkni praksē konstatētu problēmu, informē Saeimas Preses dienests.

Praksē aizvien biežāk ir gadījumi, kad persona, par kuru sociālās iemaksas Latvijā veic valsts (piemēram, bezdarba, maternitātes u.c. gadījumos), vienlaikus minētajā periodā ir nodarbināta un nodokļu samaksu veic citā valstī. Tādējādi persona tiek vienlaikus sociāli apdrošināta divās valstīs, lai arī likums nosaka, ka sociālās iemaksas no valsts budžeta netiek veiktas, ja persona strādā ārvalstī. Tādēļ likumprojekts paredz Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrai (VSAA) tiesības gadījumos, kad tā saņem informāciju par personas nodarbinātību vai sociālo apdrošināšanu ārvalstī, anulēt personai Latvijā reģistrētās iemaksas, kas veiktas no valsts budžeta.

Likuma grozījumi arī paredz noteikt, ka gadījumos, kad sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas kļūdaini veiktas citā Eiropas Savienības, Eiropas ekonomikas zonas valstī vai Šveicē un tās tiek pārvestas uz Latviju, šīm iemaksām netiek piemērota nokavējuma nauda.
Izmaiņas likumā “Par valsts sociālo apdrošināšanu” atbildīgajā komisijā un Saeimā vēl jāskata otrajā un trešajā lasījumā.
Avots: ANGLO BALTIC NEWS

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment