Vai “Lidl Latvija” slēpjoties aiz 83 gadus vecas sirmgalves saņēmis prettiesisku būvatļauju!?

…raksta turpinājums no 1. lapas

Būvvalde viņai šādu būvatļauju ar numuru BV-17-655-abv nekavējoties arī izsniegusi, pat nepainteresējoties, vai 83 gadus vecai sirmgalvei vispār ir nauda vai darbinieki šādas megabūves īstenošanai. Lursoft dati neliecina, ka viņai pašai, ja neskaita mantotās teritorijas iznomāšanu un izpārdošanu, būtu kaut mazākā pieredze būvniecības biznesā.

Ja šāds loģistikas centrs 24 hektāru platībā taptu, tad tas būtu Latvijā trešais lielākais transportnozares objekts — par to lielāki ir tikai SIA LatRosTrans piederošie Polockas — Ventspils naftas cauruļvadi un SIA Ventspils Naftas Termināls, kurā šie cauruļvadi ieiet.

Būvniecības likuma 14. panta piektā daļa nosaka: ja blakus dzīvojamai vai publiskai apbūvei ir ierosināta tāda objekta būvniecība, kurš var radīt būtisku ietekmi (smaku, troksni, vibrāciju vai cita veida piesārņojumu), bet kuram nav piemērots ietekmes uz vidi novērtējums, būvvalde nodrošina būvniecības ieceres publisku apspriešanu un tikai pēc tam pieņem lēmumu par ierosinātā objekta būvniecību.

Likums tāpat nosaka: ja, konstatējot šajā likuma daļā minēto specifisko ietekmi, var tikt pieņemts lēmums par detālplānojuma izstrādi, priekšroka dodama detālplānojuma izstrādei. Trešais variants ir pilnas ietekmes uz vidi novērtējuma procedūras iziešana.

Taču šajā gadījumā Pilsētas attīstības departaments ne izsludināja sabiedrisko apspriešanu, ne pieprasīja veikt IVN procedūru (kuru veic neatkarīgs valsts birojs, kas nav pakļauts pašvaldībām un to interesēm), ne pieprasīja izstrādāt detālplānojumu.

Tā kā Rīgas būvvalde ir klusējusi un nav atbildējusi uz oficiāliem informācijas pieprasījumiem saistībā ar šiem likumpārkāpumiem, ir ierosināta administratīvā lietvedība. Lietas skatīšana pēc būtības Administratīvajā rajona tiesā nozīmēta tikai uz oktobri, taču līdz tam tiks publicēti vēl citi interesanti fakti par šo gadījumu.

Jāpiebilst, ka, kā rāda zemesgrāmatas dati, jau 2016. gada beigās Baiba Gaisa noslēgusi šī zemesgabala pirkuma līgumu, par tā jauno īpašnieku kļūstot SIA MMS Property Solutions, kas tagad jau saucas SIA Lidl Latvija, sniedzot skaidru priekšstatu par to, kas slēpjas aiz 83 gadus vecās sirmgalves.

Avots

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment