Valsts prezidents ar Jēkabpils novada jauniešiem debatēs par sabiedrības līdzdalību valsts dzīvē

Otrdien, 18.oktobrī, Valsts prezidents Egils Levits debašu cikla “#Satversmei100: vērtības nākotnei” piekto diskusiju aizvadīs, debatējot ar Jēkabpils novada jauniešiem par to, ko īsti nozīmē Satversmē ietvertais formulējums – “Latvijas valsts suverēnā vara pieder Latvijas tautai”.

Debašu cikla piektā diskusija “Mana valsts – mana vara. Kā ietekmēt šodienu un veidot Latvijas rītdienu” notiks Krustpils Kultūras namā. Diskusija plkst.14.00-15.30 būs skatāma tiešraidē portālā LSM.lv, Valsts prezidenta kancelejas tīmekļvietnē www.president.lv un Valsts prezidenta sociālo tīklu YouTube, Facebook un Twitter kontos. Diskusiju vadīs aktieris Jēkabs Reinis. Muzikālu priekšnesumu sniegs grupa “Piparmētra”.

Demokrātija ir valsts pārvaldes forma, kurā varu īsteno tauta vai tās ievēlēti pārstāvji, taču kā realitātē var valdīt gandrīz divi miljoni iedzīvotāju, kuriem ir atšķirīgas intereses un vajadzības? Kādā veidā nodrošināt arī mazākuma intereses, un kāpēc vairākumam jāieklausās mazākumā? Vai viedokļu daudzveidība un vienprātības trūkums nozīmē sašķeltību? Kāpēc atsevišķu Satversmes pantu grozījumi pēc parlamenta balsojuma ir vēl apstiprināmi arī tautas nobalsošanā? Vai līdz ar balss atdošanu mēs pārstājam līdzdarboties?

Ar Valsts prezidentu par šiem un citiem jautājumiem debatēs septiņi jaunieši: Undīne Marija Voino no Salas vidusskolas 11. klases, Daniela Čamane no Jēkabpils Valsts ģimnāzijas 11. klases, Rolands Lauska no Līvānu 1. vidusskolas 11. klases, Anete Gogule no Jēkabpils Valsts ģimnāzijas 9. klases, Anna Politkovskaya no starptautiskās vidusskolas “Ekziperī”, Nelli Morozova no starptautiskā vidusskolas “Ekziperī” un Diāna Zālīte no Zasas vidusskolas 12. klases.

Debašu cikls “#Satversmei100: vērtības nākotnei” ir nozīmīgs solis jauniešu līdzdalībai Latvijas nākotnes veidošanā. Tas mudina jauniešus formulēt savas domas, kā arī sarunāties un sadzirdēt citu viedokli par mums katram svarīgiem jautājumiem.

Debašu cikls noris visa gada garumā; tas tika atklāts š. g. 15.februārī Rīgas pilī un tiek turpināts reģionos – Vidzemē, Latgalē, Zemgalē, Kurzemē un Sēlijā. Cikla noslēgums plānots 2023.gada februārī Rīgas pilī.

Diskusijas tiek ierakstītas, un to saturs – apkopots, lai veidotu mācību un izziņas materiālu.

Iepriekšējo debašu videoieraksti: atklāšana – pirmā diskusija 15.februārī Rīgas pilī (video), otrā diskusija 5.aprīlī Daugavpilī (video), trešā diskusija 6.maijā Valmierā (video), ceturtā diskusija 27.septembrī Saldū (video).

Debašu ciklu organizē Valsts prezidenta kanceleja sadarbībā ar Vidzemes Augstskolu, biedrībām “Quo Tu domā?” un “Eiropas Kustība Latvijā”.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment