VIDEO: Pozitīvi! Šodien ekspluatācijā nodots Latvijas Nacionālais mākslas muzejs, kuru jau dēvē par “mazo Luvru”!

“Mazā Luvra”, “mazā Ermitāža”, “mazais Gugenheims” – ar šādiem salīdzinājumiem Latvijas Nacionālā mākslas muzeja galveno ēku pēc vērienīgās rekonstrukcijas otrdien, 1. decembrī, nodeva ekspluatācijā. Tiek solīts, ka ekspozīciju varēs skatīt jau nākamā gada 4. maijā – Latvijas neatkarības deklarācijas pasludināšanas dienā.
Vēl pirms muzeja oficiālās atklāšanas 4. maijā ikvienam interesentam būs iespēja apskatīt restaurētās un no jauna izveidotās telpas pirms Ziemassvētku laikā – no 12. līdz 16. decembrim.
Saimnieciskās telpas un piebūves veidotas mūsdienīgā minimālistiskā stilā. Izmantots stikls, dažādas virsgaismas, izbūvētas papildu kāpnes, lifti un ātrijs, tomēr vienlaikus saglabāti arī vēsturiskie dekoratīvie elementi, piemēram, koka jumta konstrukcijas. Pagaidām muzeja telpas var salīdzināt ar tukšu čaulu, ko turpmākajos mēnešos muzeja darbinieki piepildīs ar 19. un 20. gadsimta latviešu mākslinieku darbiem.
Telpu kopējā platība palielināta vairāk nekā divreiz – līdz 8396 kvadrātmetriem.
Rekonstrukcijas gaitā atklājās arī dažādi sarežģījumi. Tostarp 2013. gada 21. novembra traģēdija Zolitūdē, kas morāli ietekmējusi Re&Re darbību. To izjutuši visi darbos iesaistītie – kopumā ap 5000 speciālistu.
Tāpat izaicinājums bija, kad izrādījās, ka pazemē nav iespējams veikt būvniecības darbus, kādi bija plānoti iepriekš, jo izrādījās, ka tur ir neparedzēti gruntsūdeņi, pat veselas pazemes upes. Tādēļ rekonstrukcijā bija tehnoloģisks pārtraukums.
VIDEO:



Avots: Skaties.lv

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment