Viņa nolika malā savu telefonu, lai vērotu savus dēlus.. Rezultāts mammai lika pārdomāt dzīvi..

Bērni šajā pasaulē ierodas tīri un svaigi. Bez zināšanām. Bez pieredzes. Taču ar milzu vēlmi apgūt visu to, kas šajā pasaulē šķiet interesants un saistošs. Bērni mācās no apkārtējiem. Viņi paņems gan visu to labāko, ko paši protam, gan apgūs ne tik labus paradumus.

Ņemsim par piemēru informāciju tehnoloģijas. Mūsdienās nav nekas neparasts, ja redzam, ka pavisam mazi bērni prot lietot mobilos telefonus, datorus un planšetes. Patiesībā – bieži vien šīs informāciju tehnoloģiju lietas viņi apgūst ātrāk nekā pieaugušie.

dvini2

Tāpēc Brendija Vuda (Brandie Wood) nolēma veikt interesantu eksperimentu, kurā iesaistīja savus dvīņu puikas. Parasti brīdī, kad mazie rotaļājas, Brendija paņem rokās savu telefonu, lai rakstītu īsziņas, sērfotu internetā vai nospiestu “Like” kāda drauga bildei.. Taču todien viņa paņēma rokās papīru un zīmuli.. Viņa atzīmēja katru reizi, kad dēli uz viņu paskatījās.. Skatieni, kas meklē atzinību, skatieni, kas lūdz apstiprinājumu, ka mamma ir redzējusi puišu jaunāko triku vai skatiens, kas pārliecinās, ka viņa vēl aizvien tur sēž.. Skaidrs ir viens – puikas redzēja visu, ko mamma darīja..

Pēc veiktā eksperimenta Brendija atkal tvēra pēc informāciju tehnoloģijas rīka, taču šoreiz, lai dalītos savās pārdomās ar citiem vecākiem un vecvecākiem..

10400770_1135553199807545_6285921182696414111_n

Lūk, viņas vēstījums, kas būtu jāizlasa katram, kas audzina vai pieskata bērnus.. un ne tikai..

“Šodien es veicu eksperimentu. Es vēroju, kā mani puikas spēlējas. Es klusi sēdēju istabas stūrī un skaitīju, cik reizes viņi uz mani paskatījās: lai redzētu, ka esmu redzējusi viņu triku, lai iegūtu apstiprinājumu, ka tas, ko viņi dara ir pareizi vai nepareizi un lai vienkārši vērotu manu reakciju. Un ja man šajā brīdī rokās būtu telefons, kādu īsziņu es sūtītu? 28 reizes mani eņģeļi brīnītos, vai mammai svarīgāk par viņiem ir internets. 28 reizes mani zēni nesaņemtu to uzmanību, ko vēlas vairums pieaugušo. 28 reizes mani dēli domās jautātu, vai emocionāli viņi ir vientuļi. 28 reizes viņi atkal un atkal pārliecinātos, ka vissvarīgākais dzīvē ir tas, kas notiek tiešsaistē. Mēs dzīvojam pasaulē, kurā esam tie, par kādiem mūs uzskata citi, nevis tie, kas mēs esam patiesībā, pasaulē, kurā nozīmi piešķiram tam, cik mums ir sekotāju un cik “patīk” pie mūsu fotogrāfijām un ierakstiem, pasaulē, kurā kvalitatīvi kopā pavadīts laiks aprobežojas ar izolāciju un īsziņu no blakus istabas. Es tevi lūdzu – esi atšķirīgs! Lūdzu, noliec savu telefonu, datoru vai planšeti malā un pavadi laiku kopā ar savu ģimeni un cilvēkiem, ko mīli. Bērni paļaujas uz to, ka mēs viņiem iemācīsim, kā būt pieaugušam, neesi pārņemts ar sociāliem tīkliem, jo tu nekad nezini, kas skatās un kāds vēstījums tiek sūtīts..”

dvini

Brendijas ieraksts kļuva ļoti populārs. Ar to dalījās 78 796 facebook lietotāju.. un viņu skaits turpina augt..

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment