11 stādi, kas jāizsēj līdz 10. maijam

 

Mangoldi.

Mangolds – lapu biete – zemā temperatūrā aug lapas un kāti, kas pēc garšas ir ļoti maigas, bez rupjām šķiedrām, kas parādās jau vasarā, kad ir karsts un sauss. Šī kultūra ir diezgan piemērota agrai pavasara stādīšanai, jo tā mierīgi panes temperatūru līdz -4 grādiem.

Rukola.

Šis pikantais salātu augs no krustziežu dzimtas pēdējos gados ir bijis ļoti pieprasīts. Rukolai ir pikanta garša, to ir viegli audzēt un tā ir izturīga pret slimībām. Viņa nav tik rūdīta kā pārējās atlases dalībnieces, bet, kad gaiss sasilst līdz + 8- + 10, viņa jautri sāk augt, nelokāmi izturot, tajā pašā laikā salnas.

Kāposts.

Kāposti (kāposti), tā sauktie lapu kāposti, iegūst pirmo vietu starp salizturīgām kultūrām. Tas spēj izturēt salnas līdz -18 grādiem, savukārt tās lapas iegūst vēl izsmalcinātāku garšu. Tāpēc dārzā to bieži atstāj līdz vēlam rudenim.

Izkārnījumi dīgst +7-+10 temperatūrā. Šis kāpostu pārstāvis lieliski jūtas pavasarī atklātā laukā un iepriecina savus īpašniekus ar veselīgiem vitamīnu salātiem.

Burkāni.

Burkāni jāsēj arī agri, aptuveni aprīļa vidū vai beigās. Tas dīgst temperatūrā virs 10 grādiem, bet uzaugšanai nepieciešams ilgs laiks – apmēram 20 dienas. Bet, ja iesēsi agrāk, tad sēklas aukstajā augsnē “sagatavosies” dīgšanai – iegūs mitrumu, aktivizēsies un, kļūstot siltākam, ātri izaugs.

Ūdenskreses.

Viens no retajiem augiem, kas ne tikai dīgst, bet arī pārliecinoši aug zemā temperatūrā. Pat ja termometrs rāda +3, kreses lēni, bet noteikti stiepjas uz augšu. Tāpēc to var stādīt agrāk nekā citas kultūras. Šo augu izmanto arī kā mikrozaļumu. Karstumā ūdenskreses dīgst otrajā dienā vienkārši uz mitras salvetes.

Dilles.

Dillēm ērtā temperatūra ir + 17, bet pat pie +7 aug lēni, bet vienmērīgi. Dilles mīnuss ir tas, ka tās ilgstoši nedīgst, tāpēc, sējot pavasarī, tās 3 dienas jāmērcē ūdenī, kas mainās ar 5 stundu intervālu. Pēc tam sēklas tiek sētas dārzā.

Protams, agrā sēšana nedos ražu maija sākumā, taču maija beigās vai jūnija sākumā iegūt svaigu pārtiku no sava dārza ir diezgan reāli.

Siltumnīca vai plēves nojume palīdzēs paātrināt procesu. Tāpat jāpievērš uzmanība daudzgadīgām salizturīgām kultūrām, kas izaug uzreiz pēc aukstuma atkāpšanās.

Populārākie un nepretenciozākie ir sīpolu batuns, skābenes un savvaļas ķiploki. Viņiem nav nepieciešama īpaša kopšana un tie ataug, tiklīdz sals pāriet.

Lasi vēl: Viņus sagaida veiksme: piecas zodiaka zīmes, kas spēs piepildīt savus sapņus 2022. gada aprīlī

Leave a Comment