2019. gadā tikai 39% Latvijas iedzīvotāju plāno vairāk veidot uzkrājumus un mazāk tērēties

Digitālās bankas Bigbank veiktajā pētījumā noskaidrots, ka nākošā gada Latvijas iedzīvotāju finanšu paradumos galvenokārt dominēs vēlme veidot uzkrājumus un mazāk lieki tērēties (39%). 22% norāda, ka strādās vairāk, lai būtu lielāka alga un varētu atļauties veidot uzkrājumus, bet 16% uzskata, ka finanšu ienākumi dažādu iemeslu pēc varētu palielināties.

Pētījuma dati liecina, ka 40% Latvijas ģimeņu netiek veidoti uzkrājumi, jo tiem nepaliek pāri brīvie naudas līdzekļi. 47% ģimeņu norāda, ka ienākumi, salīdzinot ar izdevumiem, ir vienādi, bet 31% uzsver, ka izdevumi pārsniedz ienākumus, tikai 14% ģimeņu ienākumu pārsniedz izdevumus. Respondenti arī norāda, ka cenšas dzīvot tā, lai varētu kaut nedaudz ietaupīt, un katru situāciju izvērtē individuāli, ja naudas nav, lai iegādātos vēlamo lietu vai preci, tad no tās atsakās. Ienākumu attiecību pret izdevumiem nosaka arī katra mēneša nepieciešamības, citu mēnesi tās var būt vairāk un dārgākas, citu – mazākas un lētākas.

Atbildot uz jautājumu par to, kādiem naudas darījumiem, esošajā ekonomiskajā situācijā dotu priekšroku, biežākās atbildes bija: 42% norāda, ka naudas līdzekļu uzkrāšanai, 34% – parādu atdošanai, bet 14% ieguldītu biznesā. Daļa respondentu arī norāda, ka ieguldītu bērnu nākotnē, remontā vai savā veselībā. 54% Latvijas iedzīvotāju stāsta, ja nākošajā gadā parādītos brīvie naudas līdzekļi, to labpāt ieguldītu sava mājokļa labiekārtošanā vai remontā, 28% noguldītu un veidotu uzkrājumus, bet tikai 8% tos labāk iztērētu. Uz nākošo gadu 43% iedzīvotāju skatās pozitīvi un plāno, ka nākošajā gadā neņems kredītu, bet 38% par to vēl nav pārliecināti.

“Katra gada beigās mēs cenšamies izvērtēt veco gadu, izdarīt secinājumus un pieņemt lēmumus, ko citādāk un labāk darīt jaunajā gadā. Mūsu aptaujā skaidri iezīmējās, ka nākošo gadu cilvēki vēlas pavadīt ar nelielu drošības sajūtu, lai ģimenē veidotos uzkrājumi, kas noteikti var palīdzēt brīžos, kad ir nepieciešami papildus neplānoti izdevumi. Drošības spilvens katrā ģimenē ir viena no svarīgākām lietām, kas rada gan psiholoģisku, gan fizisku pārliecību, ka ārkārtas situācijās būs brīvie naudas līdzekļi ar kuriem atrisināt nepieciešamo situāciju. Tādēļ saviem klientiem Jaunajā gadā novēlam justies finansiāli droši un stabili,” norāda Bigbank Latvija vadītājs Ģirts Kurmis.

Kopumā aptaujā tika aptaujāti 854 respondenti vecumā no 18 līdz 72 gadiem. Aptauja notika internetā.

Par banku Bigbank Latvija

Bigbank AS (www.bigbank.lv) ir banka, kas tika dibināta 1992. gada Tartu, Igaunijā. Tā specializējas patēriņa kredītu izsniegšanā privātpersonām Igaunijā, Latvijā, Lietuvā, Somijā, Spānijā un Zviedrijā, kā arī piedāvā pārrobežas pakalpojumus Vācijā, Austrijā un Nīderlandē. Pašlaik Bigbank ir viens no lielākajiem specializētajiem privātpersonu kreditoriem Baltijas valstīs pēc universālajām bankām un līzinga kompānijām. Galvenie darbības virzieni Latvijas filiālei ir: klientiem tiek piedāvāti patēriņa kredīti un termiņnoguldījumi.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment