Aleksandrs Sokolovs beidzot vēlas “iznākt no skapja” ar pavisam negaidītu atzīšanos

Foto: Faceboook / Aleksandrs Sokolovs

Aleksandrs Sokolovs lielākoties visiem ir zināms ar cilvēku, kurš brīvi sabiedrībā pārrunā dažādas pikantas tēmas un izglīto ar tām cilvēkus. Pienāca, laiks, kad Sokolovs sociālajos tīklos nolēma “iziet no skapja”, pavēstot sabiedrībai ko pavisam neparastu, ar ko viņš aizraujas jau trešo gadu. 

Aleksandrs atklāj, ka viņam ļoti rūpot planētas nākotne, kā arī tas, lai resursi uz tās tiktu izmantoti maksimāli efektīvi un racionāli. Viņš nebūt nav “vegāniskās filozofijas piekritējs”, jo simtprocentīgi uzskata, ka nekas nevarot aizstāt dzīvnieku proteīnu.

Šo tēmu viņš sāka pētīt padziļinātāk un nonāca pie secinājuma, ka lopkopībai nepieciešami nesamērīgi daudz resursi, tāpēc, kur lai vēl dzīvnieku pasaulē iegūst proteīnus? Protams, ka risinājums ir – tie ir kukaiņi. Protams, ka to veidu ir nesamērīgi daudz, taču eksistē tādi, kuriem ir labs elementu sastāvs un kurus relatīvi viegli audzēt. Sokolovs paskaidro savu izvēli:

“Es izvēlējos circeņus. Ilgi eksperimentēju ar visiem viņu procesiem – iemācījos vairot neierobežotā daudzumā, samazināju vairošanās cikla garumu, palielināju kukaiņu masu un izveidoju optimālu barības sastāvu.”

 

Aleksandrs šo proteīna ieguves veidus patiešām ir pētījis cītīgi un izsecinājis, ka “lai iegūtu 1 kg proteīna no kukaiņiem, vajag nieka 8 l ūdens, savukārt lopiem vajag 20 000 l. Circeņu atražošanas cikls ir mazāk nekā 2 mēneši. Kukaiņi neslimo. Kukaiņus viegli kopt – šo procesu var pilnīgi automatizēt, tā, lai viens operators varētu kontrolēt milzīgu fermu. Kukaiņu rūpnieciskajai ražošanai nevajag ne dārgas tehnoloģijas, ne milzīgas investīcijas, ne retus resursus. Tai nevajag arī lielas platības, vai milzīgi daudz elektroenerģijas”.

Secinājums – šāda veida nozare mierīgi varētu eksistēt arī Latvijā. Protams, tas nebūt nenozīmē, ka tagad visiem būtu jāēd makaroni ar ceptiem circeņiem. Pamatprodukts, ko iegūst no kukaiņiem ir proteīna milti, kas ir gaišs pulveris bez smaržas un garšas, kas nozīmē, ka miltus var pievienot jebkurai tradicionālajai pārtikai.

 

Nākošajā lappusē apskati Sokolova kukaiņu inkubatoru

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment