Apple zaudē lietu par 13 miljardus eiro vērtu nodokļu atvieglojumu darījumu Īrijā

Apple ir zaudējis 13 miljardu eiro vērtu lietu ES augstākajā tiesā par zemajiem nodokļu rēķiniem, ko tas gadiem ilgi maksājis Īrijā.

Šodien (10. septembrī) ES Tiesa publicēja spriedumu, kurā atbalstīja Eiropas Komisiju, kas apgalvoja, ka tehnoloģiju giganta maksātās uzņēmumu ienākuma nodokļa likmes, kas bija tik zemas kā 0,005 %, bija nelikumīga subsīdija, un atcēla iepriekšējo zemākā līmeņa Vispārējās tiesas nolēmumu.

“Īrija piešķīra Apple nelikumīgu atbalstu, kas Īrijai ir jāatgūst,” teikts Tiesas paziņojumā, pasludinot “galīgo spriedumu” šajā lietā.

Tā ir viena no divām uzvarām, ko šodien Brisele izcīnīja cīņā pret lielajām tehnoloģijām, jo Google zaudēja atsevišķu pārsūdzību pret 2,4 miljardus eiro lielo ES naudas sodu par savu pakalpojumu privileģēšanu, tādējādi noslēdzot Margretes Vestageres karjeru, kuras dubultā pilnvaru termiņš ES pretmonopola vadītāja amatā beigsies pēc dažiem mēnešiem.

Komisijas uzvara nozīmē, ka Apple ir jāsamaksā Īrijas valsts kasei līdz pat 13 miljardiem eiro – vai, iespējams, vairāk, ieskaitot procentus un izmaksas.

Komisijas sākotnējais secinājums, kas tagad ir apstiprināts, nāca klajā pēc tam, kad atklātībā nonāca LuxLeaks informācija par nodokļu nolēmumiem, kuros bija iesaistīts bijušais Luksemburgas vadītājs Žans Klods Junkers, kurš tobrīd bija ES izpildvaras priekšsēdētājs.

Pateicoties Vestageres darbībai pret lieliem – un lielākoties ASV – starptautiskiem uzņēmumiem, piemēram, Starbucks, Fiat Chrysler un Amazon, lika toreizējam prezidentam Donaldam Trampam viņu nodēvēt par ES “nodokļu dāmu”, kas “patiešām ienīst ASV”.

Šī lieta bija neparasta un pretrunīga Briseles iejaukšanās nodokļu politikā, ko parasti nosaka valstu galvaspilsētas, bet ES iejaucas tikai tad, ja nodokļu atvieglojumi kropļo bloka iekšējo tirgu.

Tiesvedība bija atkarīga no tā, kā iPhone ražotājs savos grāmatvedības reģistros traktēja ienākumus no intelektuālā īpašuma un vai Komisijai bija taisnība, apgalvojot, ka šī uzņēmuma peļņa bija jāattiecina uz tā Eiropas bāzi Īrijā.

ES Vispārējā tiesa 2020. gadā nolēma pret Komisiju, bet pagājušā gada novembrī Tiesai sagatavotajā atzinumā ģenerāladvokāts Džovanni Pitruzzella apšaubīja zemākā līmeņa tiesas juridisko pamatojumu.

Komisija zaudēja tiesiskos strīdus saistībā ar McDonald’s, Starbucks un Engie, tomēr nesenā intervijā Euronews Radio Schumann podkastā Vestāgere apgalvoja, ka viņas krusta karš tomēr ir novedis pie vairākām valstu un starptautiskām nodokļu reformām.

Neraugoties uz miljardiem, ko tā varētu iegūt, Īrijas valdība iebilda pret Komisijas lietu; šī valsts ir kļuvusi par vairāku ASV tehnoloģiju uzņēmumu Eiropas centru.

Maikls Makgrāts iepriekš kā Īrijas finanšu ministrs aizstāvēja uzņēmumu, un tagad viņš pats pārceļas uz Briseli, lai kļūtu par Eiropas komisāru, par kura portfeli drīzumā paziņos prezidente Ursula fon der Leiena.

Vestagere žurnālistiem sacīja, ka spriedums ir “liela uzvara” ES pilsoņiem, bloka vienotajam tirgum un nodokļu taisnīgumam, kā arī, ka viņas kampaņai bija arī netieša ietekme.

Vestāgere sacīja, ka “tagad mēs esam uzzinājuši no tiesas” par ES rīcības ierobežojumiem nodokļu jomā, ņemot vērā neviennozīmīgo juridisko lietu kopumu, un ka tiesu praksē ir precizēts, ka Brisele var pārbaudīt, vai valstu galvaspilsētas ievēro savus noteikumus.

Īrijas Finanšu ministrija paziņojumā norādīja, ka tā “protams, respektēs Tiesas secinājumus par šajā lietā maksājamiem nodokļiem …”.  Bet piebilda, ka Īrija nevienam uzņēmumam vai nodokļu maksātājam nepiešķir preferenciālu nodokļu režīmu.

Apstrīdētie nodokļu nolēmumi vairs nav spēkā, un Īrija jebkurā gadījumā kopš tā laika ir reformējusi to, kā tā sadala peļņu nerezidentu uzņēmumiem, teikts paziņojumā.

Miljardiem nesamaksāto nodokļu, ko Apple bija nodevusi glabāšanā līdz lietas atrisināšanai, tagad sāks pārskaitīt Īrijas valstij, teikts paziņojumā.

Atsevišķā paziņojumā Apple norādīja, ka ir “vīlusies” par tiesnešu lēmumu.

“Mēs vienmēr maksājam visus nodokļus, kas mums pienākas neatkarīgi no tā, kur mēs darbojamies, un nekad nav bijusi īpaša vienošanās,” sacīja uzņēmuma pārstāvis, piebilstot, ka uzņēmums ir viens no lielākajiem nodokļu maksātājiem pasaulē.

“Eiropas Komisija cenšas ar atpakaļejošu spēku mainīt noteikumus un ignorēt to, ka saskaņā ar starptautisko nodokļu likumu prasībām mūsu ienākumi jau tika aplikti ar nodokļiem ASV,” piebilda uzņēmums, kas apgalvo, ka par to pašu peļņu jau ir samaksājis 20 miljardus ASV dolāru (18 miljardus eiro) nodokļu ASV.

 

Leave a Comment