Google gatavojas darbināt savus mākslīgā intelekta datu centrus, izmantojot mini kodolreaktorus

Tehnoloģiju gigants Google ir paziņojis par vienošanos no kāda ASV uzņēmuma iegādāties mazus kodolreaktorus, lai ar tiem darbinātu savus datu centrus.

Jaunos centienos darbināt savus mākslīgā intelekta datu centrus ar tīru enerģiju Google ir pievērsies kodolenerģijai un noslēdzis partnerattiecības ar ASV uzņēmumu Kairos Power, kas izstrādā mazos modulāros reaktorus (SMR).

“Šodien mēs parakstām pasaulē pirmo korporatīvo līgumu par kodolenerģijas iegādi no vairākiem maziem modulāriem reaktoriem (SMR), ko izstrādās Kairos Power,” teikts Google paziņojumā.

Paredzams, ka pirmais šāds reaktors, kas darbinās Google datu centrus, sāks darboties līdz 2030. gadam, un tam sekos papildu reaktoru izvietošana līdz 2035. gadam.

Google piebilda: “Kopumā šis darījums ļaus ASV elektrotīkliem nodrošināt līdz 500 MW jaunas, 24 stundas diennaktī, 7 dienas nedēļā, 7 dienas nedēļā bezoglekļa enerģijas. Lai atbalstītu mākslīgā intelekta tehnoloģijas, elektrotīklam ir nepieciešami jauni elektroenerģijas avoti.” Tas ir pietiekami, lai ar elektroenerģiju ik gadu apgādātu aptuveni 360 000 māju.

Datu centri ir digitālās ekonomikas sirds, un paredzams, ka no 2023. līdz 2028. gadam to kopējais enerģijas patēriņš divkāršosies, līdz šā perioda beigām sasniedzot 857 teravatstundas (TWh).

Kairos Power izstrādā mazus modulāros reaktorus, kuros izmanto izkausētu sāļu dzesēšanas sistēmu (nevis ūdeni), kas sola īsāku būvniecības laiku un pielāgojamākus risinājumus vietējām vajadzībām.

Tehnoloģija vēl nav gatava, tomēr šis darījums tiek uzskatīts par svarīgu soli ceļā uz ilgtermiņa komerciālu lietojumu. Šovasar Kairos Power uzsāka demonstrācijas reaktora būvniecību Tenesī štatā, kas ir pirmais šāds projekts, kurš no ASV Kodolenerģijas regulēšanas komisijas saņēma būvniecības atļauju.

“Šis nolīgums palīdz paātrināt jaunas tehnoloģijas ieviešanu, lai tīri un droši apmierinātu enerģijas vajadzības un atraisītu visu mākslīgā intelekta potenciālu ikvienam,” piebilda Google.

Uzņēmums nav atklājis darījuma vērtību vai plānoto reaktoru atrašanās vietu.

Leave a Comment