Zelta un sudraba cenas pieaug līdz jauniem rekordiem

Zelta un sudraba cenas strauji pieauga, pieaugot bažām par konfliktu saasināšanos Tuvajos Austrumos, neskaidrībām saistībā ar ASV vēlēšanām un centrālajām bankām, kas uzsākušas mīkstināšanas ciklus. Analītiķi sagaida, ka zelta cenas turpinās augt.

Tikmēr lielākās pasaules centrālās bankas lielākoties sāka monetārās politikas mīkstināšanu un procentu likmju samazināšanu, un zelts spēcīgi reaģēja uz ASV Federālo rezervju sistēmas lēmumiem.

Pirmdien Ķīnas Tautas banka (PBOC), cenšoties stimulēt tautsaimniecību, vairāk, nekā gaidīts, samazināja hipotēku kredītu bāzes likmes, tādējādi veicinot izejvielu, t.sk. zelta un sudraba, cenu kāpumu.

Zelta tūlītējā darījuma zelta cena pieauga par 0,32% līdz 2730 USD par unci, savukārt zelta nākotnes līgumi Comex biržā no plkst. 6:46 pēc Viduseiropas laika pieauga par 0,59% līdz 2746 USD par unci, abiem sasniedzot jaunus rekordaugstus rādītājus ceturto tirdzniecības dienu pēc kārtas. Sudraba nākotnes līgumi pieauga par 3,12 % līdz 34,30 USD par unci, arī sasniedzot jaunu rekordu.

Ķīna samazina galvenās aizdevumu likmes līdz rekordzemam līmenim

Ķīna samazināja 1 gada un 5 gadu aizdevumu pamatlikmes (LPR) par 0.25% līdz rekordzemam līmenim – attiecīgi 3.10% un 3.60%, cenšoties atdzīvināt savu tautsaimniecību, kas ir daļa no aptuveni pirms mēneša izsludinātajiem stimulēšanas pasākumiem.

LPR ar termiņu 1 gads kalpo kā bāzes likme lielākajai daļai jaunu un neatmaksātu uzņēmumu un mājsaimniecību aizdevumu, savukārt LPR ar termiņu 5 gadi galvenokārt tiek izmantota hipotēku kredītu likmēm.

Lai gan samazinājums bija plaši gaidīts, tā dziļums, nedaudz pārsniedzot gaidītos 0.2%, pārsteidza tirgus. Metālu cenas, iespējams, reaģēja uz šo lēmumu un pēc šīs ziņas vēl vairāk pieauga.

Patiesībā gan zelta, gan sudraba cenas piektdien strauji pieauga, kad PBOC vadītājs Pan Gongšens uzstājās finanšu forumā, norādot, ka bāzes aizdevumu likmes tiks samazinātas par 0.2% līdz 0.25%.

Viņš arī norādīja, ka rezervju prasību norma (RRR) – skaidrās naudas apjoms, kas bankām jātur bankās – līdz gada beigām tiks samazināta vēl par 0.25% līdz 0.5%.

Dārgmetālu cenas parasti nereaģē uz Ķīnas monetāro politiku. Tomēr šīs pārmaiņas var liecināt, ka investori mēdz reaģēt uz jebkuriem banku lēmumiem samazināt procentu likmes, jo procentu likmju samazināšanās padara lētākus ieguldījumus dārgmetālos nenoteiktības laikā.

Septembrī PBOC negaidīti samazināja RRR par 0.5%, kam sekoja plaša stimulējošo pasākumu pakete, t.sk. likmju samazināšana, tieša naudas iepludināšana akciju tirgū un samazinātas pirmās iemaksas mājokļu pircējiem, nedēļu pēc tam, kad Federālo rezervju sistēma septembrī ieviesa būtisku procentu likmes samazinājumu par 0.5%.

Arī Eiropas Centrālā banka (ECB) pagājušajā mēnesī īstenoja plaši gaidīto trešo likmju samazinājumu šogad. Augošās ģeopolitiskās spriedzes apstākļos ieguldītāji ir uzkrājuši drošus aktīvus, īpaši zeltu, kā līdzekli vērtības saglabāšanai. Sudrabs parasti seko zelta tendencei, lai gan ar lielāku svārstīgumu.

 

Leave a Comment