Aculiecinieks: Ārā +25! Kebaba kafejnīcai paredzēto gaļu pārvadā parastā auto bez saldētavas!

Laikam no kļūdām (un sodiem) neviens nemācās un kebabu bizness turpinās uz UHHH! Aptuveni mēnesī atpakaļ – aprīļa vidū medijos jau tika ziņots par kebabnīcas īpašnieka uzbrukumu žurnālistiem (lasīt ŠEIT) kebaba kafejnīca “Pakistānas kebabs”, kad tur tika atrasta gaļu, kuras derīguma termiņš bija beidzies jau… pirms pusgada!!! Bet izskatās, ka situācija austrumnieku kebabnīcās nav mainījusies…

Aculiecinieka uzņemtās fotogrāfijas parāda, ka nekas daudz nav mainījies – gaļas piegādes šādi veic arī citi austrumu ēdinātāji. Turklāt – arī tagad, kad gaisa temperatūra ārā sasniegusi jau pat +25 grādus.

kebabs-2

Ziņu portāls Focus.lv ziņo, ka ēstuvei “Hasana kebabs”, kas atrodas “Mildas tirdziņā” Elizabetes ielā 2 (starp citu, tieši blakus tai pašai “Pakistānas kebaba” ēstuvei), 23.maijā ap pulksten 17:30 gaļa tikusi piegādāta tieši tādā pašā veidā, kā aprīļa gadījumā – pievesta parastas automašīnas ne pārāk tīrā bagāžniekā, kurš, protams, nav bijis aprīkots ne ar kādām aukstuma iekārtām. Automašīnas salons bijis piekrauts ar tukšām kastēm.

kebbs-1

Pārtikas un veterinārais dienesta (PVD) komentārs:

Dienestā skaidro, ka piegādājot jebkuru pārtikas produktu (izejvielu), tam ir jānodrošina atbilstoša temperatūra un transportēšanas apstākļi, kā to paredz normatīvie akti vai norādījis ražotājs. Normatīvie akti produktu pārvadāšanas procesā pieļauj īslaicīgu aukstuma ķēdes pārtraukšanu, ja tas neietekmē produkta kvalitāti un drošumu.

Meistere arī informēja, ka šāda tipa sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumus PVD pārbaudot ne retāk kā divas reizes gadā, bet ja tiek saņemtas sūdzības – biežāk. “Hasana kebabs” pērn pārbaudīts trīs reizes. Iepriekšējā pārbaude notikusi aptuveni pirms sešiem mēnešiem, un tajā, līdzīgi kā divās iepriekšējās pārbaudēs, PVD konstatējis neatbilstības, kas būtiski neietekmē pārtikas drošumu un nekaitīgumu.

PVD gan konkrēti neatbild, kāda ir šīs, austrumniekiem piederošajām Rīgas kebabnīcām piegādātās gaļas izcelsme. “Piegādātāji var būt vairāki, un tie var mainīties. Par to, kas sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumam šobrīd piegādā izejvielas, PVD pārliecināsies, veicot pārbaudi uzņēmumā,” sola Meistere, atgādinot, ka gaļu sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumiem drīkst piegādāt tikai no Eiropas Savienībā atzītiem gaļas pārstrādes un vairumtirdzniecības uzņēmumiem.

“Jebkuram pārtikas uzņēmumam, arī sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumam “Hasana kebabs”  ir jānodrošina pārtikas izsekojamība, tas nozīmē, uzņēmumam ar dokumentiem – pavadzīmēm, piegādātāju sarakstiem, reģistrācijas žurnāliem u.tml. – ir jāuzrāda un jāpierāda: kur, kad, cik daudz, no kā ir iegādāti produkti, kas izmantoti, šajā gadījumā, kebabu ražošanā, kā tie tiek uzglabāti pēc piegādes, kā tie tiek izmantoti un, kur nonāk ēdienu atliekas. Ja uzņēmums nevar dokumentāli pierādīt produktu vai izejvielu izcelsmi, pārtika tiek izņemta no apgrozības,” skaidro PVD pārstāve.

Jautājums paliek – vai tiešām PVD ir bezspēcīgs un cilvēkus kebabos un iespējams arī citās ēstuvēs turpina barot ar bojātu vai pat vecu gaļu?

Avots: Focus.lv aculiecinieks

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment