ASV ievieš sankcijas pret Lembergu, bet Latvijas bankas – pret Lemberga pretiniekiem

 

Bankas, kuras pašas sapinušās grandiozā naudas atmazgāšanas skandālā un tādēļ cieš no nopietnām reputācijas problēmām, aizsedzoties aiz Aivaram Lembergam ASV noteiktajām sankcijām, bloķējušas kontus virknei uzņēmumu, kuros nav nekādas Lemberga ietekmes.

Bankas, kuras nesaskatīja neko aizdomīgu Krievijas klientu pārskaitījumos caur ārzonas kompānijām un čaulas uzņēmumiem, mēģina reabilitēt savu sabojāto reputāciju uz Lemberga skandāla viļņa bloķējot arī tādu uzņēmumu kontus, kuriem ar Lemberga ietekmi nav nekāda sakara un kuri nodoti Lemberga nesamierināmā pretinieka Rūdolfa Meroni kontrolē.

Kamēr valdība darīja visu, lai Ventspils Brīvostas pārvaldei sankcijas tiktu atceltas un ostā strādājošo uzņēmumu darbība netiktu apdraudēta, tikmēr bankas dažiem tranzīta nozares uzņēmumiem piemērojušas savas sankcijas – bloķējušas uzņēmumu kontus. Satiksmes ministrs Tālis Linkaits intervijā Delfi skaidroja, tas noticis tādēļ, ka nav vienota saraksta, uz kurām juridiskajām personām Lemberga ietekmes dēļ sankcijas attiecināmas. Tomēr jau vairāk kā 12 gadus ir zināms, ka uzņēmumos, kuri nodoti Lemberga kriminālprocesa virzītāja ieceltam pārvaldniekam, nekādas šīs personas ietekmes nav, un šī informācija ir zināma arī bankām. Nav nekā vienkāršāka, kā iegūt tam arī dokumentos balstītu apstiprinājumu. Taču “Swedbanka” un SEB banka, kuras pašas iepinušās Dānijas “Danske bank” 200 miljardu eiro naudas atmazgāšanas skandālā, šo faktu redzēt nevēlas.

Zviedrijas telekanāls SVT pērn atklāja, ka vairāk nekā 50 aizdomīgi “Swedbank” klienti Baltijas valstīs caur banku veikuši naudas atmazgāšanu 5,8 miljardu dolāru apmērā. Aizdomīgie naudas pārvedumi veikti no Krievijas un citām valstīm, kas radās pēc PSRS sabrukuma. Daļa no starp “Danske bank” un “Swedbank” veiktie pārskaitījumi varētu būt saistīta arī ar Magņitska lietu. Izmeklēšana pret “Swedbank” Magņitska lietas ietvaros notiek arī Latvijā. Zviedrijas mediji ziņo, ka naudas atmazgāšanā varētu būt iesaistīta arī SEB banka. Caur Igaunijas “Swedbank” simtiem miljonus eiro uz ārzonām pārskaitījis Krievijas bijušais ministrs Mihails Abizovs, kurš apsūdzēts par 60 miljonu ASV dolāru izkrāpšanu Krievijas valdībai un investoriem. Savukārt Zviedrijas “Swedbank” ļāvusi Krievijas “Kalshnikov” koncernam pārskaitīt teju miljons eiro “Kalashnikov USA”, tā pārkāpjot ASV pret Krieviju noteiktās sankcijas.

Swedbank” vārds izskanējis arī Sīrijas režīma ķīmisko ieroču programmas kontekstā. No šīs bankas nauda savulaik pārskaitīta uz Tanzānijā bāzēto FBME banku, kura bija saistīta ar nelegālo ieroču kontrabandu, terorisma finansēšanu un naudas atmazgāšanu.

Savukārt caur Igaunijas SEB banku līdz 2018.gadam izgājuši 25,8 miljardi aizdomīgu līdzekļu, un Zviedrijas telekanāls SVT ziņoja, ka banka gadiem ilgi pievērusi acis uz aizdomīgām naudas plūsmām, kas veiktas caur tās Baltijas filiālēm.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment