Britu mārciņa cieš lielākos zaudējumus gandrīz gada laikā

Britu sterliņu mārciņa (GBP) potenciāli varētu būt ceļā uz ilgāko zaudējumu sēriju kopš pagājušā gada septembra, valūtai virzoties uz ceturto nedēļas zaudējumu pēc kārtas.

GBP/USD pāris jau ir samazinājies par vairāk nekā 2% no jūlija vidus, kad tā vērtība bija 1,30, kas bija viena gada maksimums.

Lielbritānijas mārciņas stiprums jūlijā galvenokārt bija saistīts ar to, ka Apvienotajā Karalistē negaidīti bija vērojama relatīva politiskā stabilitāte, kā arī ar to, ka tautsaimniecība turpināja atveseļoties no pagājušajā gadā novērotās recesijas.

Arī GBP/EUR kurss kopš 24. jūlija, kad šis pāris bija gandrīz divu gadu augstākajā līmenī 1.19, ir samazinājies par aptuveni 1.84%, un 9. augustā tas bija 1.16.

Šis spiediens uz mārciņu galvenokārt radies tāpēc, ka Anglijas Banka (Bank of England, BoE) 1. augustā pirmo reizi četru gadu laikā samazināja procentu likmes, galveno likmi no augstajiem 5.25% samazinot līdz 5%. Kopš pagājušā gada augusta procentu likmes bija 5,25% līmenī..

Investori arī spekulē, ka šogad varētu būt gaidāmi vēl vismaz viens vai divi likmju samazinājumi. Šādā gadījumā tas varētu vēl vairāk vājināt mārciņas kursu. Tomēr BoE vadītājs Endrjū Beilijs uzsvēra, ka centrālā banka turpmākās likmju samazināšanas jautājumā rīkosies piesardzīgāk.

AJ Bell ieguldījumu analīzes nodaļas vadītājs Laits Halafs par Monetārās politikas komitejas augusta ziņojumu sacīja: “Procentu likmes samazinājums iezīmē nozīmīgu uzvaru cīņā pret inflāciju, taču karš vēl nav beidzies. Inflācijas spiediens joprojām ir jūtams.

Gaidāms, ka šoziem pieaugs enerģijas cenu griesti, vienošanās par atalgojumu valsts sektorā varētu palielināt cenas, un otra Trampa prezidentūra ASV varētu veicināt turpmāku globālo inflāciju, samazinot nodokļus, tarifus un stingru imigrācijas kontroli. Tāpēc centrālajām bankām ir maz vietas pašapmierinātībai. Patiešām, Anglijas Banka sagaida, ka inflācija šā gada beigās atkal pieaugs līdz 3%.”

 

Leave a Comment