Fotogrāfs atrod pirms 18 gadiem nobildētu meiteni – Dziesmu svētku dalībnieci

Tas tik ir Dziesmu svētku pārsteigums – saka Maija Kudlāne, kuras fotogrāfija rotā speciāli Dziesmu svētkiem tapušu auduma maisiņu. Fotogrāfija uzņemta pirms 18 gadiem. Tās autors Oskars Polmanis nezināja, kā sauc meiteni, un simtiem cilvēku sociālo tīklu vietnēs iesaistījās meklēšanā, portālā lsm.lv ziņo Judīte Čunka, kura speciāli šim notikumam sagatavojusi LTV sižetu.

Kas pats interesantākais, meitene tika atrasta 5 stundu laikā.

Vēl mirklis, un Maija Kudlāne ieraudzīs savas fotogrāfijas autoru. Tikšanās norunāta alejā pie Brīvības pieminekļa, kur pirms 18 gadiem Oskars Polmanis, tolaik jauns žurnālists, nofotografēja mazu meiteni tautas tērpā. Fotogrāfijas autors atceras, uz kura soliņa sēdējusi meitene.

Toreiz viņai bija desmit gadi. Birzuļu pamatskolas dejotāji bija atbraukuši uz VIII Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkiem. Meitene nezināja, ka viņu fotografē. Attēlu nopublicēja žurnālā “Aija”.

“Biju apsēdusies, lai pārvilktu pastalas. Pamanīju, ka fotogrāfs paskrien garām. Šausmīgi steidzas. Es nesapratu, kur steidzas. Es paskatījos. Nākamajā nedēļā pēc Dziesmu svētkiem mammas māsa bija iegājusi veikalā, lai nopirktu kādu jaunu žurnālu. Sāka šķirstīt. Hm, kaut kur redzēta seja! Tā nu mēs atklājām to bildi. Vienmēr palicis izgriezums no žurnāla, par ko atceramies ik pa laikam,” stāsta Maija.

Turklāt viņas pastalas ir īpašas: “Tās bija opīša darinātas. Viņš bija ādas meistars. Kamēr mēs bijām mazas, viņš vienmēr taisīja mums pastalas.”

Maija nu jau septiņus gadus dzīvo Milānā. Augstskolā studēja mārketingu, aizbrauca praksē uz Itāliju un palika.

Savukārt Oskars vada uzņēmumu “Latvijas tekstils”, kas, gatavojoties Dziesmu svētkiem, meklēja piemērotus attēlus apdrukai: “Es atcerējos par šo fotogrāfiju, kas stāvēja albumā. Toreiz, kad es fotografēju šo meiteni, es nejautāju, kā viņu sauc. Es meklēju skatus Dziesmu svētkos. Šķita, ka tas ir interesanti, kas ir noticis ar šo cilvēku tagad, kā sokas, vai joprojām piedalās Dziesmu svētkos.”

Lūk Judītes Čunkas sižets:

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment