Kā dzīvot mūžīgi – Krievijā cilvēki iesaldē smadzenes

Foto: The Calvert Journal

Kad dzīvē ir iespēja izvēlēties starp alternatīvām – nomirt vai dzīvot, tad loģiskāk ir izvēlēties iespēju dzīvot, stāsta Antons. 2018. gadā viņš zaudēja sievu auto avārijā un viņas smadzenes pēc tam tika sasaldētas. Viņš cer, ka viņi vēl kādreiz satiksies.

Cilvēki izvēlas iesaldēt savas smadzenes ar cerību, ka nākotnes tehnoloģijas varēs atdzīvināt cilvēkus. Procedūru, kurā tiek sasaldētas smadzenes, sauc par krioniku. Kopš 2005. gada Krievijas kompānija “Kriorus” ir veikuši šādas procedūras 66 cilvēkiem.

Smadzenes tiek turētas šķidrā slāpeklī -196 grādu temperatūrā. Šādā temperatūrā jebkurš ķīmisks process pārstāj darboties, tas nozīmē, ka tur laiks apstājas. Ķermenis tiek sagatavots 48 stundas pēc nāves. Sākumā asinis tiek aizvietotas ar vielu, kas pasargā šūnas no to sabojāšanas, kad tās tiek sasaldētas. Tad ķermenis tiek atdzesēts ar sauso ledu un ievietots konteinerī, kurā ir šķidrais slāpeklis.

Foto: The Calvert Journal

Drīz pēc sievas nāves arī Antons parakstīja līgumu par procedūras veikšanu.

Nāve ir briesmīga un ir normāli baidīties no tās. Bet visnormālākā lieta ir domāt, ko var izdarīt un kā risināt šo problēmu. Es varu nenodzīvot līdz laikam, kad tehnoloģijas spēs atjaunot Vaļas samaņu. Tik tālu krionika ir iespēja palielināt iespējas atkal viņu satikt.

Kompānijai ir 200 līgumi ar cilvēkiem, kuri vēlas iet caur krioniku, kad viņi nomirs. Līgums ir spēkā esošs 100 gadus. Procedūra visam ķermenim maksā 36,000 dolāru, tikai smadzenes – 15,000 dolāru. Šī nauda uzreiz ir priekš uzglabāšanas un tehnoloģiju inovācijas. Praktiski visa nauda aiziet attīstībai, tiek izmantota, lai finansētu ilgtermiņa eksperimentus bioloģijas zinātnēs un nanotehnoloģijās.

Avots un video: bbc.com

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment