Komisija ierosina piešķirt Latvijai papildu 167 miljonus eiro no SURE instrumenta

Eiropas Komisija šodien iesniedza Padomei priekšlikumu par lēmumu piešķirt Latvijai papildu finansiālo atbalstu 167 miljonu eiro apmērā no SURE instrumenta (Eiropas pagaidu atbalsta instruments bezdarba risku mazināšanai ārkārtas situācijā), palielinot kopējo atbalstu valstij līdz 472 miljoniem eiro.

Tiklīdz Padome apstiprinās priekšlikumu, finansiālais atbalsts tiks sniegts aizdevumu veidā, ko piešķirs ar izdevīgiem nosacījumiem. Ar šo aizdevumu tiks finansēti iepriekšējie izdevumi, kas galvenokārt radušies 2021.gadā, par tādu pasākumu turpināšanu, kuri pirmo reizi tika ieviesti 2020.gadā, lai novērstu Covid-19 krīzes smago sociālekonomisko ietekmi.

Šie pasākumi ietver saīsināta darba laika programmas, līdzīgus pasākumus, ieskaitot pašnodarbinātām personām, un slimības pabalstus, kā arī ar veselību saistītus papildu pasākumus.

Šo SURE atbalstu papildus atbalstam, ko Padome jau bija apstiprinājusi 2020.gadā, pašlaik ir lūgušas vienpadsmit dalībvalstis: Beļģija, Kipra, Grieķija, Latvija, Lietuva, Malta, Ungārija, Bulgārija, Horvātija, Portugāle un Čehija. SURE instruments ir būtisks elements ES visaptverošajā stratēģijā darbavietu un darbinieku aizsardzībai, reaģējot uz koronavīrusa pandēmiju.

Ja šodienas priekšlikums tiks pieņemts, kopējais finansiālais atbalsts, kas piešķirts no SURE instrumenta, būs 98,4 miljardi eiro. Komisija jau ir izmaksājusi 91,8 miljardus eiro 19 dalībvalstīm no SURE instrumenta, un tā plāno veikt atlikušās aizņēmumu operācijas nākamajos mēnešos. SURE instrumenta ietvaros vēl ir pieejami 1,6 miljardi eiro iespējamiem pieprasījumiem līdz 2022.gada 31.decembrim.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment