Kopdarbībā konkursā “Sējējs 2022” izcelti kooperatīva “Latvijas Liellops” panākumi

Pagājušās nedēļas nogalē Zemkopības ministrijas organizētā konkursa “Sējējs 2022” nominācijā “Gada veiksmīgākā kopdarbība” uzvarētāja laurus plūca liellopu audzētāju kooperatīvs “Latvijas Liellops”, kurš vērtēšanas komisijas skatījumā pārspēja pārējos pretendentus ar plašu attīstības vīziju, vietējā tirgus prioritizēšanu un darbošanās degsmi.

Kooperatīvā sabiedrība “Latvijas liellops” ir vien pagājušajā gadā dibināts kooperatīvs, kas sevi salīdzinoši īsā laikā pieteicis kā uz panākumiem tendēts spēlētājs Latvijas lauksaimniecības kooperācijā, pie tam, nozarē, kurā līdz šim kooperatīvi nevarēja lepoties ar veiksmes stāstiem. Kooperatīva “Latvijas Liellops” un tā biedru mērķis kopš dibināšanas pirmsākumiem ir nodrošināt kvalitatīvas liellopu gaļas piedāvājumu, par prioritāti nosakot vietējo, nevis ārzemju tirgu.

Kooperatīva sastāvā darbojas 11 dažādu šķirņu gaļas liellopu audzētāji no visas Latvijas ar pārliecību, ka Latvijā ir iespēja izaudzēt kvalitatīvus liellopus, no kuriem pēc tam iegūt augstvērtīgu gaļu. Gan bioloģiski sertificētie, gan pēc integrētās lauksaimniecības saimniekojošie liellopu audzētāji izmanto dabiskās ganību sistēmas, vasarā lopus barojot ar ganību zāli, bet ziemā – no zālājiem saražotas lopbarības.

Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācijas (LLKA) izpilddirektore un konkursa “Sējējs 2022” nominācijas “Gada veiksmīgākā kopdarbība” vērtēšanas komisijas priekšsēdētāja vietniece Linda Uzkalne par kooperatīvam “Latvijas Liellops” piešķirto pirmo vietu saka: “Lai arī kooperatīvs ir jauns un, salīdzinot ar citiem šī gada nominācijas dalībniekiem, savu darbību uzsācis nesen, tās vadība un biedri jau šobrīd parāda lielu gribasspēku, uzņēmību un izpratni par nozarē notiekošo. Tas ir būtiski, jo jāsalauž iepriekšējo gadu neveiksmīgā kooperācijas pieredze šajā nozarē. Šajā kooperatīvā biedru kopdarbība izpaužas ne tikai kopīgā produkcijas realizācijā, bet arī tiek organizētas kopīgas apmācības, paraugdemonstrējumi, meistarklases, degustācijas un citi pasākumi, kuros biedriem ir iespēja satikties un dalīties pieredzē. Prieks par kooperatīva biedru kopējo nostāju prioritāri strādāt Latvijas tirgū, neskatoties uz grūtībām, kuras tā rezultātā nākas pārvarēt.”

Savukārt, paša kooperatīva vadītāja Alma Bērziņa atzīst, ka kooperatīvam priekšā vēl daudz izaicinājumu un pirmās vietas iegūšana esot bijis īstens pārsteigums: “Ņemot vērā mūsu īso darbības posmu, doma par uzvaru bija vairāk attāla cerība – sasniegums, ko drīzāk bijām gaidījuši pēc piecu vai vairāk gadu darbības. Tieši tāpēc komisijas locekļu un kooperācijas speciālistu izrādīto atzinību uztveram ar lielu lepnumu. Tas nozīmē, ka ik solis, ko esam spēruši līdz šim, bijis pareizā virzienā un ceļš uz attīstību ir jāturpina.”

Papildus informācija: LLKA biroja administratore Gita Meire, [email protected], +371 28670575

Par LLKA:

Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācija ir dibināta 2002.gadā un apvieno lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvās sabiedrības (LPKS) un mežsaimniecības pakalpojumu kooperatīvās sabiedrības (MPKS), kuras strādā savu biedru interesēs, samazinot to ražošanas izmaksas. Asociācijas darbības mērķis ir radīt labvēlīgu vidi lauksaimnieku un mežsaimnieku kooperācijas attīstībai un veicināt sabiedrības izpratni par kooperācijas nepieciešamību un priekšrocībām. LLKA ir galvenais Zemkopības ministrijas sadarbības partneris lauksaimnieku un mežsaimnieku kooperācijas jautājumu risināšanā. Šobrīd LLKA ir 53 biedri.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment