Kreituse: Cik kilometru dienā ir jānobrauc Brigmanim, lai iztērētu transporta kompensāciju 536 eiro?

beigmanis-auto

Plaisa starp valdību un Latvijas pamatiedzīvotājiem ir uz kritiskās robežas. Process kuru katru brīdi var kļūt neatgriezenisks, brīdina RSU profesore, politoloģe Ilga Kreituse.

Saeima dzīvo savu dzīvi un Latvijas pamatiedzīvotāji – savu, pauda Kreituse. Politoloģe salīdzinājusi deputātu ienākumu izmaiņas laika periodā no 2011. līdz 2016. gadam. Secinājums – deputātu un Saeimas administrācijas ienākumu līmenis ir pieaudzis ļoti strauji. Vidējais algu pieaugums valstī ir tāpēc, ka tas pieaug deputātiem un Saeimas administrācijai nevis tāpēc, ka samazinās minimālo algu saņēmēju skaits. “Ir sajūta, ka mēs runājam, mūs it kā dzird, bet tikko aizveras durvis aiz muguras, tā vairs nedzird,” situāciju raksturo Kreituse.

Runājot par deputātu augstprātīgo un cinisko attieksmi, kā piemēru Kreituse min Kārļa Seržanta izlocīšanos no atbildes pavisam svaigajā skandālā ap deputāta sievasmātes jubilejas ballīti Saeimas rezidencē. Un secina – cilvēki Latvijā jūtas pazemoti un apvainoti. Deputāti acīmredzot paši nejūt, ka tā izturoties pret cilvēkiem Latvijas sabiedrība jūtas pazemota.

Šobrīd izveidojusies plaisa starp valdību un Latvijas pamatiedzīvotājiem sāk sniegties jau tajā līmenī, kas veido tā dēvētās šķēres. Kā zināms, šķēres var atvērt tikai līdz 180 grādu leņķim. Ja tas tiek pārsniegts, aizvērt vairs nav iespējams. Un šobrīd šīs šķēres ir atvērušās jau tik tālu, ka process kuru katru brīdi var kļūt neatgriezenisks. Pēc Ilgas Kreituses domām, šobrīd ir sasniegta kritiskā robeža. Strauji tuvojas šķēru atvēruma 181.grāds, runājot pārnestā nozīmē.

Pārskatot kompensācijās saņemamās summas deputātiem mēnesī par dzīvojamo platību un par transportu, politoloģe norādīja uz klaju izšķērdību. Cik kilometru dienā ir jānobrauc Brigmaņa kungam (ZZS), lai viņš iztērētu to naudu, ko saņem transporta kompensācijā (oktobrī tie bija 536 eiro), jautā Kreituse? Un atbilde ir teju no fantastikas pasaules. ZZS Saeimas frakcijas priekšsēdētājam Augustam Brigmanim dienā būtu jānobrauc 200 kilometru. Saeimas izdevumi šīm kompensācijām piecu gadu laikā ir pieauguši no 19 tūkstošiem līdz 28 tūkstošiem, izpētījusi Kreituse.

Sabiedrības neuzticēšanās varai var negaidīti izpausties vēlēšanās. Tas pašlaik esot vērojams ASV, un kādā brīdī notiks arī Latvijā, raidījumā lēsa eksperti.

LTV raidījumā “Tieša runa” trešdienas vakarā eksperti sprieda par to, kāpēc iedzīvotāji netic Saeimai – Latvijas galvenajam demokrātijas nesējam.

Avots: Puaro.lvLTV raidījums “Tieša runa” 

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment