Latvijā izsludina 50 vakances uz brīvprātīgā darbu ar algu gandrīz 1000 eur UZ ROKAS!

…raksta turpinājums no 1. lapas

Paredzēts, ka militārās apmācības kursam varēs pieteikties līdz 1.jūlijam. Pilotprojektā plānots pieņemt līdz 50 apmācāmos. Kurss norisināsies no 28.jūlija līdz 2.septembrim. Apmācība paredzētas divās daļās – lielāko daļu laika Latvijas pilsoņi uzturēsies Alūksnes Kājnieku skolā, bet atlikušajā laikā paredzēta dalība vērienīgās mācībās “Namejs 2018” Ādažos.

Apmācāmais kursa laikā tiks ieskaitīts aktīvajā dienestā un saņems karavīram atbilstošu nodrošinājumu un sociālās garantijas – formas tērpu, ekipējumu, bezmaksas ēdināšanu, izmitināšanu, medicīnisko nodrošinājumu. Tāpat personas dienā saņems 26 eiro uz rokas.

Kursā paredzētās tēmas būs identiskas ar citiem armijas pamatapmācības kursiem – tiks iekļautas ieroču apmācība, lauku kaujas iemaņas, topogrāfija un orientēšanās, sakaru apmācība, pirmās palīdzības sniegšana.

Ņemot vērā, ka kursā varēs pieteikties agrāk netiesāti Latvijas pilsoņi vecumā no 18 līdz 50 gadiem, tad slodze un intensitāte tikšot atbilstoši vecumam pielāgota, lai gan pirms iestāšanās paredzētas medicīniskās pārbaudes. Speciāli fiziskās prasības iestājpārbaudījumi nav paredzēti, taču jau kursa laikā personām būs jāskrien kross, jāveic vēdera preses vingrinājums, kā arī tā sauktā “pumpēšanās” jeb roku iztaisnošana un saliekšana balstā guļus. Tāpat paredzēti pārgājieni, šodien žurnālistiem skaidroja NBS Apvienotā štāba Operatīvās vadības pārvaldes pārstāvis Kaspars Pudāns.

Prasības paredz, ka kursam varēs pieteikties pilsoņi, kuriem ir vismaz pamatizglītība, valsts valodas zināšanas, rezerves karavīram atbilstoša veselība. Pieteikšanās gan būs liegta personām, kuras atrodas Iekšlietu ministrijas vai Ieslodzījuma vietu pārvaldes dienestā. Šāda prasība izvirzīta, jo krīzes gadījumā šīs personas veiks uzdevumus savos dienestos.

Pēc apmācību noslēguma persona nodos karavīra zvērestu un tiks ieskaitīts rezerves karavīru sastāvā. Tas nozīmē, ka reizi četros gados rezerves karavīru var iesaukt uz pāris nedēļu ilgām apmācībām iemaņu atjaunošanai. Personas pēc kursa beigšanas pēc vēlēšanas var iestāties Zemessardzē vai profesionālajā dienestā.

Vasarā paredzētais militārās apmācības kurss kalpos kā pilotprojekts arī nākotnē, lai izvērtētu programmas pielāgošanu turpmākajos gados. “Vērtēsim kāda būs interese un vai nākotnē kurss iespējams arī ilgāks, taču jau šobrīd varam pateikt, ka kursa apjomu īpaši daudz nevaram samazināt,” norādīja Pudāns.

“Mūsu mērķis ir papildināt NBS rezervi ar augsti motivētiem un militāri apmācītiem pilsoņiem, kuri neredz sevi profesionālajā militārā dienestā vai arī neizvēlas dienestu Zemessardzē,” uzsvēra Pudāns.

Vaicāts uz kādu auditoriju NBS orientējas, Pudāns norādīja, ka kursam vasaras otrā puse izvēlēta, lai tajā varētu pieteikties studenti. Tāpat šis parasti ir atvaļinājuma laiks, kad to valsts labā var izmantot strādājošie. Tāpat NBS pieļauj, ka kursam pieteiksies personas, kuras tobrīd ir bez darba.

Bruņoto spēku rezervi veido rezerves karavīri un rezervisti. Rezerves karavīrs ir Latvijas pilsonis, kas pilda dienestu Nacionālo bruņoto spēku rezervē. Savukārt rezervistos ieskaita Latvijas pilsoņus – vīriešus, kuri sasnieguši 18 gadu vecumu un ir derīgi militārajam dienestam, kā arī Latvijas pilsones – sievietes, kuras sasniegušas 18 gadu vecumu, ir derīgas militārajam dienestam un izsaka šādu vēlmi.

Avots

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment