LBAS vēstulē informē jaunievēlētos politiskos spēkus par arodbiedrībām prioritārajiem virzieniem 2023.gada valsts budžetam

Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība (LBAS) šodien nosūtītajā vēstulē jaunievēlētajiem politiskajiem spēkiem lūdz ievērot valsts budžeta līdzekļu izlietojumu regulējošos normatīvos aktus un rosina iekļaut LBAS ieskatā vienlīdz svarīgus divpadsmit priekšlikumus prioritārajos pasākumos 2023.gada valsts budžetam.

Kā pirmo LBAS norāda priekšlikumu par minimālās algas paaugstināšanu, ka valstī noteiktās minimālā darba alga ir jāpalielina vismaz līdz 640 eiro mēnesī, jo minimālā alga Latvijā šogad ir otra zemākā starp Eiropas Savienības dalībvalstīm un strauji pieaugošās inflācijas rezultātā tā vairs neatbilst darbinieku pamatvajadzību apmierināšanai Latvijā.

Turklāt minimālās algas celšana ir jāizvērtē summāri ar diferencēto neapliekamo minimumu (DNM). Maksimālā DNM piemērošanas robeža ir jānosaka minimālās algas līmenī, kā arī jāturpina celt maksimālais neapliekamais minimums, to tuvinot minimālās algas līmenim. Jāpārskata arī darba algas apmērs līdz kuram tiek piemērots neapliekamais minimums. Lai nodrošinātu, ka NM kompensē cenu pieaugumu, un novērstu situāciju, kurā darba algai pieaugot cilvēki zaudē tiesības piemērot neapliekamo minimumu, tādējādi darbiniekiem mazinot pirktspēju, šī robeža būtu jāceļ līdz 2100 eiro.

LBAS vēstulē akcentē, ka (nacionālā līmeņa sociālā partnera) biedru maksas (1% no bruto darba algas) ir jānosaka kā iedzīvotāju ienākuma nodokļa attaisnotie izdevumi, jo LBAS kā nacionālā trīspusējā sociālā dialoga partneris, pārstāv ne tikai biedru intereses, bet arī kopējās darba ņēmēju intereses, veicot labklājības nodrošināšanas funkcijas sabiedrībā un veicinot pilsonisko līdzdalību valsts pārvaldē.

Vēl vēstulē LBAS norāda uz nepieciešamību mazināt inflāciju visai sabiedrībai, ne tikai mērķētām sabiedrības grupām, kā arī uz to, ka ir nepieciešami instrumenti enerģētikas krīzes ietekmē radīto patēriņa cenu neadekvāta pieauguma kontrolei un atbalstam iedzīvotāju pirktspējas saglabāšanai.

Likumā noteiktā ar iedzīvotāju ienākuma nodokli neapliekamā summa, kas tika noteikta 2016.gadā (480 eiro/gadā), vairs nav atbilstoša reālajiem izdevumiem par iedzīvotāju ēdināšanu vai par veselības aprūpes pakalpojumiem un ir jāpaaugstina vismaz līdz 600 eiro gadā. Turklāt ir jāpaplašina iedzīvotāja ienākuma nodokļa atvieglojumi, kas attiecināmi uz koplīgumos noteiktiem darba devēja izdevumiem par darbiniekiem.

Visus LBAS prioritāros virzienus 2023.gada valsts budžetam lasiet šeit: https://arodbiedribas.lv/news/lbas-vestule-jaunieveletajiem-politiskajiem-spekiem/

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment