Lieliskas oriģinālidejas un pamācības Lieldienu olu krāsošanai no DABĪGĀM izejvielām!

Violetas krāsas olas – krāsojot olas aroniju sulā, olai klāt vēl var pietīt veselas aronijas, lai iegūtu spilgtāku krāsu.

Sarkanas krāsas olas – krāsojot tās sarkanajās bietēs. Vēl sarkanas olas var iegūt, krāsojot tās sarkanajā tējā (piemēram, Karkade). Ja tējas ūdenī nebūs daudz, olas var izdoties spocīgi pelēkas! Pelēcīgs rezultāts būs arī, ja krāsosi olas zaļajā tējā.

Debeszila krāsa – šādu krāsu iegūst krāsojot olas sarkanajā kāpostā, sīkie sagriežot tos un novārot.

Zaļa krāsa – olas jāvāra sakapātos spinātos. Zaļgandzeltenas olas iegūst, ja tās krāso kumelīšu novārījumā. Līdzīgu toni rada bērza pirts slotu kaltēto lapu novārījums. Kumelīšu ziedus vai kaltētas bērza lapas pārlej ar 1 litru verdoša ūdens un ļauj pus stundu ievilkties.

Krāsainās olas (ne no dabīgiem materiāliem) – visu olu izmērcē līme un vēlāk to apbirdina ar dažādiem krikumiem, proti, spīdumiņiem un pat cukura graudiņiem, kurus izmanto konditorejā, iegūstam spilgti krāsotas olas gluži kā astoņdesmitajos. Turklāt tas ir visvienkāršākais veids, kā olas padarīt unikālas, un to var darīt arī bērni.

Krāsainās olas no zīda kaklasaitēm (ne no dabīgiem materiāliem) – pie raibu raibajām olām var tik, krāsojot tās, ietītas zīda kaklasaitēs. Tiesa, šim nolūkam derīgi ir tikai 100% zīda audumi.

Daži padomi, kas noderēs krāsojot olas:

  • pievienojot 1 ēdamkaroti sāls,neļauj olai vāroties saplīst
  • 1 ēdamkarote baltā etiķa-padara stiprāku krāsas koncentrāciju un uzlabo tās noturīgumu uz olas
  • lai padarītu vēl interesantākas olas-bagātiniet tās ar kādu augu lapiņām, rīsiem, griķiem, ķimenēm, vaska krītiņu zīmējumiem, biezākām un plānākām gumijas lentēm, skoču..-radiet dažādus efektus ar ko vien iedomājaties!

Lieldienu ticējumi:

  • Kas olu bez sāls ēd, tas visu vasaru daudz melos;
  • Kad Lieldienās olas zogot, tad zaglis paliekot tikpat pliks kā ola;
  • Lieldienās olas vārot nedrīkst pūst uguni, jo tad olas plīst;  
  • Lieldienās bērniem vajag ēst daudz olu, lai augtu apaļi kā olas;
  • Lieldienas sestdienā visām saimniecēm bija jāvāra olas, tad nākošā gadā varēja labi satikt ar saimi un kaimiņiem.

Avots: thebest.lv

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment