Mežvidu un Barkavas koģenerācijas staciju operatori pārsūdzēs elektroenerģijas obligātā iepirkuma tiesību atcelšanu

Ekonomikas ministrija atcēlusi lēmumus par tiesībām pārdot obligātā iepirkuma ietvaros SIA “Jumis Geo” koģenerācijas elektrostacijā Mežvidos un SIA “Barkavas enerģija” koģenerācijas elektrostacijā Barkavā saražoto elektroenerģiju. SIA “Jumis Geo” koģenerācijas elektrostacija (otrā kārta) uzbūvēta blakus “Mežvidu” siltumnīcu kompleksam Kārsavas novada Mežvidu pagastā. Barkavas koģenerācijas elektrostacija darbojas blakus siltumnīcu kompleksam Madonas novada Barkavas pagastā. Abu staciju izveidē ieguldīti vairāk nekā 13 miljoni eiro.

Mežvidu koģenerācijas elektrostacijā saražotā siltumenerģija nodrošina apkuri blakus esošajam ziemas siltumnīcu kompleksam “Mežvidi”. Stacijā saražoto siltumu bija paredzēts izmantot arī siltumnīcu kompleksa otrajā kārtā, augļu un dārzeņu pārstrādes cehā un Mežvidu lauksaimniecības un tehnoloģiju parka ražotnēs. Barkavas koģenerācijas elektrostacijā saražotā siltumenerģija nodrošina siltumnīcu kompleksa “Aiva G” (platība – vairāk nekā 0,7 hektāri) un Barkavas ciemata apsildi.

Abu uzņēmumu vadītāji kategoriski nepiekrīt Ekonomikas ministrijas lēmumiem par obligātā iepirkuma tiesību atcelšanu un to pārsūdzēs.

SIA “Jumis Geo” valdes loceklis Edgars Romanovskis: “Viena no aktuālākajām valsts prioritātēm enerģētikas jomā ir maksimāli efektīva vietējo atjaunojamo resursu izmantošana. Tādā veidā gan tiek stiprināta valsts energoneatkarība, gan veicināta reģionu attīstība. Šīs prioritātes tiek īstenotas dzīvē Mežvidos un līdzīgos projektos citur Latvijā. Šobrīd Mežvidos uzsākta lauksaimniecības un tehnoloģiju parka attīstīšana, kurā darbosies lauksaimniecības (tomātu audzēšana, kaņepju audzēšana un pirmapstrāde, zemeņu audzēšana segtajās platībās), metālapstrādes (metālapstrādes rūpnīca) un elektronikas (energoefektīvu apgaismes sistēmu ražošanas rūpnīca) klasteri. Nepamatotais Ekonomikas ministrijas lēmums apdraud minēto ieceru īstenošanu, tādēļ tiks izmantotas visas likumā paredzētās iespējas, lai panāktu šī lēmuma atcelšanu.”

E.Romanovskis: “Ceram, ka ekonomikas ministrs personiski apmeklēs koģenerācijas elektrostacijas Mežvidos un Barkavā, pārliecināsies par to, ka ir ievērotas visas šo elektrostaciju ekspluatācijas prasības un veiks nepieciešamos pasākumus, lai atjaunotu tiesiskumu. Pretējā gadījumā tiek nopietni apdraudēta Barkavas ciema siltumapgāde, kā arī vairāku būtisku ražošanas projektu īstenošana Kārsavas, Madonas un Jēkabpils novados, ko pati Ekonomikas ministrija pasludinājusi par prioritāti un kuru realizācijā iesaistītas Latvijas vadošās augstskolas – Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmija, Rīgas Tehniskā universitāte un Latvijas Lauksamniecības universitāte.”

Uzņēmumu pārstāvji norāda, ka par Ekonomikas ministrijas lēmumiem ir informētas lielākās lauksaimnieku organizācijas un pašvaldības, kuru teritorijā darbojas minētās koģenerācijas elektrostacijas un ar tām saistītie ražošanas un siltumapgādes objekti.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment