Nasa laiž klajā attēlu ar noslēpumainu “pūķa”  galvu, kas blāzmo debesīs.

Foto: Jingyi Zhang & Wang Zheng

Nasa laidusi klajā neticamas bildes ar neparastu “pūķa” blāzmu, kas klusi rēc debesīs virs Īslandes. Satriecošo dabas brīnumu izraisīja no saules izstarotās daļiņas, kas ietriecās atmosfērā, izraisot dramatisku gaismu izklāstu.

Nasa rakstīja:“Vai esi kādreiz debesīs redzējis pūķi? Lai gan īsti lidojoši pūķi neeksistē, pirms mēneša debesīs virs Īslandes izveidojās milzīga pūķa formas blāzma. To izraisīja caurums Saules koronā, kas izdalīja lādētas daļiņas saules vējā. Vējš sekoja mainīgam starpplanētu magnētiskajam laukam uz Zemes magnetosfēru.”

Foto: Jingyi Zhang & Wang Zheng

“Tā kā dažas no tām daļiņām pēc tam skāra Zemes atmosfēru, tās izklāstīja atomus, kas pēc tam izstaroja gaismu: blāzmu. Šis ikoniskais tēls bija tik aizraujošs, ka fotogrāfa māte izskrēja to apskatīt, un fotogrāfijā viņa tika uzņemta priekšplānā.”

Pūķa blāzma ir dīvaina, jo parādījusies zemas saules aktivitātes laikā, kas nozīmē, ka mūsu zvaigzne neizstaro tik daudz uzlādētu daļiņu vai “saules vēja”, kā tas parasti notiek.

“Līdz šim februārī uz Saules nav parādījušies nekādi saules plankumi, kā dēļ vairākas gleznainās, blāzmainās dienas šomēnes ir nedaudz pārsteidzošas,” piebilda Nasa.

Blāzmas parasti ir klusas, ja novērojamas no Zemes, lai gan daži cilvēki, skatoties uz ziemeļu gaismām, ir ziņojuši par dzirdamām uzlecošām skaņām vai baltiem trokšņiem.

Zinātnieki ir atklājuši “aplaudēšanas” skaņas, ko rada blāzmas, bet tās var dzirdēt tikai aptuveni 70 metrus no Zemes virsmas, kas nozīmē, ka lielākā daļa cilvēku neko nedzirdēs, kad skanēs šis dabas brīnums.

Avots: metro.co.uk

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment