Pētījums atklāj: Tikai 2 (!) no populārākajām mūsu veikalos nopērkamām tējām ir brīvas no indēm!

…raksta turpinājums no 1. lapas

Tabulā zemāk redzami testa rezultāti. 

No 11 analizētajiem produktiem pesticīdi tika atklāti 9 produktos un tikai divi produkti (Rimi Ceylon black tea un Lipton Yellow Label) bija tīri. Sarkanā fontā ir iezīmēts, kuru pesticīdu koncentrācijas pārsniedz ES pieļaujamās normas.

Protams, pesticīdu koncentrācijas produkts ir nelielas, bet kā var redzēt, dažiem produktiem pat vairāku pesticīdu koncentrācijas pārsniedz Eiropas Savienībā pieļaujamās maksimālās robežas.

Cilvēkus cenšas pārliecināt, „nozombēt”, ka bez ķīmijas nekas neizaugs.

Tēja arī nav vienīgais pārtikas produkts, ko lietojam. Ikdienā cilvēks ir pakļauts plašam ķīmisko vielu kokteilim, kas var negatīvi ietekmēt patērētāju, bet arī strādnieku, kas darbojas tējas plantācijās (katru gadu apmēram 5 miljoni lauksaimnieku saindējas ar pesticīdiem un 20 tūkstoši iet bojā), veselību.

Daudzi no šiem pesticīdiem var izraisīt endokrīnās un reproduktīvās sistēmas bojājumus, ir kancerogēni, traucē imūnsistēmas darbību un var radīt attīstības traucējumus. Pesticīdi arī apdraud apkārtējo vidi. Neonikotinoīdi, kas parādās arī mūsu testētajos produktos, apdraud bišu populācijas visā pasaulē.

9 no 11 testētajām tējām tika atrasts antrahinons (anthraquinone). Eiropas Savienībā tā lietošana lauksaimniecībā nav atļauta pamatā tāpēc, ka trūkst skaidru datu par tā drošumu.

Tā lietošana ir arī aizliegta Indijā un daudzās citās tējas audzētājvalstīs un tējas audzēšanā tas praktiski netiek izmantots. Tomēr antrahinona testētajos tējas paraugos iespējams ir nonācis žāvēšanas vai iesaiņošanas procesā. Antrahinons tiek izmantots arī papīra un kartona ražošanā, un tas, iespējams, var migrēt no iepakojuma uz tēju.

Avoti: zalabriviba.lv / lsm.lv

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment