Tiek atvēlēti trīs miljoni eiro plašai latviešu valodas pētījumu programmai

Foto: Youtube / I Love Languages!

7. martā norisinājās programmas atklāšanas konference. Tajā tika atvēlēti trīs miljoni eiro plašai pētījumu programmai, kuras mērķis ir trijos gados izzināt latviešu valodu no visām tās šķautnēm.

Vēsturiski pasaulē pirmā augstskola, kurā bija iespēja studentiem mācīties latviešu valodu, bija Latvijas Universitāte (LU). Šī iemesla dēļ tieši šī universitāte ir kā starts plašajai pētījumu programmai par mūsu valodu.

Ceturtdien, 7. martā, notika pētījumu programmas atklāšanas konference. To apmeklēja valsts pārvaldes pārstāvji, mācībspēki un nevalstiskā sektora pārstāvji, ziņo portāls Apollo.lv.

Gunta Arāja, pētījumu programmas stratēģiskās vadības padomes priekšsēdētāja

“Valoda ir dzīvs koks. Tam ir gan saknes, gan zari, gan augļi un lapas. Ir arī gadalaiki – vismaz pie mums. Gribas, lai tas koks aug, zeļ un bagātīgi ražo.”

Programma tiks īstenota ar 110 pētnieku palīdzību, iekļaujot ontoloģiju, sociolingvstiku, gramatiku, leksiku un terminoloģiju. Papildu tiks arī izskatīta latgaliešu rakstība un lībiešu valoda. Kopā šim pētījumam tiks atvēlēti aptuveni trīs miljoni eiro.

Pētījumu programmas projekta vadītāja Ina Druviete piebilda: “Mums jāiet tālāk. Tieši tādēļ ir tapis šis projekts, kura virsmērķis ir stiprināt latviešu valodu, Latvijas identitāti un valsts vērtības veidojošā pamata ilgtspēju.”

Daudz darba ir ieguldīts jau pirms tam, tāpēc projekta vadība stāsta, ka nesāk pētījumu no baltas lapas. Valoda ir pētīta jau kopš senatnes, taču šobrīd tai esot vajadzīgs mūsdienīgs turpinājums.

Pētījuma programma ilgs līdz 2021. gada decembrim.

Avots: apollo.lv

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment