Uz nāvi notiesātais atņem pats sev dzīvību

Foto: Ken Ritter/Associated Press

Skota Dīzēra nāves soda izpilde tika atlikta pagājušajā gadā, kad kāds aptiekārs iesūdzēja valsti tiesā. Viņa nāve beidzas ar vienu no ievērojamākajām un dīvainākajām nāves soda lietām pēdējo gadu laikā. Atšķirībā no vairuma nāvinieku, Skots Reimonds Dozīrs gribēja mirt.

Notiesāts par vīrieša nogalināšanu Lasvegasā un pazušanu 2002. gadā, misters Dozīrs gadiem ilgi gaidīja, kamēr viņa advokāti pārsūdzēs viņa nāvessodu. Taču gaidīšana šķita vēl mokošāka nekā nāvessoda izpildīšana. Pirms diviem gadiem viņš atteicās no viņu pūliņiem un mudināja tiesnesi noteikt datumu.

Nevadas štats spieda viņu izpildīt viņa nāvessodu injekcijas kamerā. Tomēr atlikšana turpinājās pēdējos sešus mēnešus. Misters Dozīrs kļuva arvien bēdīgāks, pirmdien sacīja tie, kas viņu pazina.

Sestdien, pēcpusdienā misters 48 gadus vecais Dozīrs ar palagu pārlaidās caur gaisa atveri savā kamerā Elijas štata cietumā un pakārās, teica cietuma amatpersonas, izbeidzot vienu no nozīmīgākajiem un dīvainākajiem nāves soda gadījumiem pēdējo gadu laikā, kas izgaismoja mūsdienu nāvessoda pretrunu un mainīgo politiku Amerikā.

“Prognoze par to, ka viņš uz visu atlikušo mūžu izpestīs savu nāvi, viņam bija neaptverama,” teica filmas veidotājs Edgars Barens, kurš bija pavadījis laiku kopā ar misteru Dozīru, lai iegūtu dokumentālo filmu, kas joprojām tiek rādīta par ģimenēm, kuras skārušas nāvessoda lietas.

Tā vietā misters Dozīrs bija uzstājis, ka vēlas mirt, pat ja tas nozīmētu ilgu un, iespējams, mokošu nāvi no nāvējošu injekciju kokteiļa, kurā bija arī fentanils. Taču galu galā viņa sodīšana tika atlikta pēc tam, kad iejaucās kāds narkotiku ražošanas uzņēmums, sakot, ka tas cietīs smagu reputācijas kaitējumu, ja tā produkti tiks izmantoti izpildei pretēji savām vēlmēm. Advokāts, kas pārstāv Nevadu, brīdināja, ka, ja šāda veida tiesas prāvas varētu tikt iesniegtas, tas varētu izbeigt valsts nāvessodu pavisam.

Un kāds valsts tiesnesis piekukuļoja valsts amatpersonas par darbošanos negodīgā veidā, konstatējot, ka cietuma amatpersonas bija izmantojušas atrunas, lai iegūtu zāles, pēc tam, kad tās likumīgi neizdevās iegūt.

Visu šo laiku, kamēr Dozīra kungs sēdēja cietumā, Nevadas vēlētāji ievēlēja jaunu ģenerālprokuroru, demokrātu, kurš pirmdien zvērēja, kurš atteicās teikt, vai viņš pat turpinās valsts tiesisko cīņu, lai izpildītu Dozīra kunga nāvessodu.

Spied TĀLĀK, lai turpinātu lasīt

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment