Uz nāvi notiesātais atņem pats sev dzīvību

Dažiem ekspertiem Dožēra kunga lieta iezīmēja mūsdienu nāvessoda aspektu, jo tā popularitāte samazinās daudzās vietās: Tā dēvēto brīvprātīgo nāves soda izpildes relatīvais biežums vai arī tie, kas atsakās no savām apelācijām un pieņem savus spriedumus.

Gandrīz deviņi no 10 notiesātajiem ieslodzītajiem, kuri piekrīt atteikties no apelācijas sūdzības, ir uzrādījuši ievērojamus garīgas slimības pierādījumus, uzskata Roberts Dunhams, nāves sodu informācijas centra izpilddirektors, Vašingtonas bezpeļņas ministrs, kas izseko nāvessodu izpildi.

Viņš teica, ka mistera Dozīra lieta attiecas uz viņu, jo jebkurš ieslodzītā lēmums atteikties no pārsūdzībām par nāvessodu nav brīvprātīgs, ja viņi ir garīgi slimi vai ja tas ir noticis ieslodzījumu apstākļu dēļ. Mistera Dozīra kompetence tiesas procesā nebija problēma.

“Pateicoties savam brīvprātīgajam nāvessoda izpildei un šīs lietas atrisināšanai, Nevadam vajadzēja nākt klajā ar soda izciešanas zālēm, taču viņi iesaistījās melos un atrunās, lai to neizdarītu,” sacīja Danema kungs.

Kāds cietuma pārstāvis sacīja, ka Dožēra kungs savā kamerā bijis viens pats un nāves brīdī nav bijis pašnāvnieku sardzē, taču štata amatpersonas teica, ka viņš draudējis sevi nogalināt jau iepriekš un mēģinājis iegūt narkotikas vai skuvekļus, ko viņš varētu izmantot, lai paņemtu sev dzīvību.

Tomēr daži, kas viņu pazina, teica, ka ir pārsteigti, ka viņš tā rīkosies, īpaši tāpēc, ka pirms vairāk nekā desmit gadiem viņš bija komā.

“Viņam bija bažas, ka viņš to neizdarīs pareizi, tāpēc viņš bija ļoti kompetents, lai sekotu līdzi nāvessoda izpildei,” sacīja viens no viņa advokātiem, Toms Ēriksons.

Tas, ka Nevadā pēdējo mēnešu laikā nav bijis iespējams noteikt soda izpildes datumu misteram Dozīram, viņš turpināja, piebilstot, ka viņa klienta garīgā veselība pasliktinājusies pēc kavēšanās un pēc tam, kad viņš bieži bijis izolācijā vai pašnāvības sardzē.

“Viņu piekāva cietuma sistēma,” viņš teica, “un bija gatavs to nosaukt par piemēroto dienu.”

Ieslodzītais pieņēma lēmumu visu pārējo vietā.

Avots: nytimes.com

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment