VIDEO: “Viņu izdr**a visa nodaļa!” – Rīgas trakonama paciente pastāsta par piedzīvoto!

Piemēram, medbrāļi neļāvuši sievietei iet ārā, kā arī atvērt logu, lai ienāktu svaigs gaiss. Tāpat likuši mazgāt podus un vilkt ērmota paskata drēbes. Tvaika ielā 2 Marinas situāciju nekomentē, sakot, ka tas būtu pacienta tiesību, ārsta ētikas un likuma normas pārkāpums. Tomēr norāda, ka jebkura sūdzība tiek izskatīta. Tikai jāvēršas ar oficiālu iesniegumu. Iestādē norāda, ka daudziem pacientiem esot saasināta uztvere par notiekošo. Līdz ar to iespējams rodas sajūta, ka kaut kas tiek darīts pret viņu pašu gribu.

Taču Latvijā tas ir aizliegts. Šādos gadījumos piespiedu ārstēšana kā tāda neeksistē. Vienīgi gadījumos, ja pacients ir bīstams sev un apkārtējiem, norāda slimnīcā. Tad pacients tiekot hospitalizēts, novērots un gadījumos, ja stāvoklis ir stabilizējies un pacientu var izrakstīt, tad ja pacients to pats vēlas, viņu var no stacionāra izrakstīt.

Pacients iestāšanās brīdī parakstot līgumu, ka labprātīgi stacionējas. Slimnīcā norāda, ka sabiedrībā pastāv daudz aizspriedumu un stereotipu par Tvaika ielas apartamentiem. Taču tas tā izveidojies, jo ārsti runāt nedrīkst, bet pacienti, kuri nav īsti līdzsvaroti, staigā pa pasauli un stāsta dažādus savārstījumus par pārestībām, ko it kā piedzīvojuši.

Turklāt bieži vien pacientu radinieki ir tie, kas mudina ārstus pārkāpt likumu un veikt piespiedu ārstēšanu. Savukārt, pacientu telefoni atrodoties pie personāla, lai pacients viens no otra to «neaizņemtos un neaizmirstu atdot». Pacients par to esot informēts un parakstās par vērtslietām, ko nodevis personālam glabāšanā. Ja pacientam nepieciešams sazvanīt radiniekus, tad telefons tiekot iedots.

Raidījumā norāda, ka lietās, kas saistītas ar psiholoģiju un narkoloģiju, izurbties līdz patiesībai ir ļoti sarežģīti, taču jebkurā gadījumā Marinu neviens ar varu atpakaļ uz slimnīcu nevedīs. Ja sieviete joprojām ir neapmierināta ar viņai sniegto pakalpojumu – ārsti gaida viņas sūdzību. Ja notikusi vardarbība vai seksuāls noziegums, sievietei jādodas uz policiju un jāraksta iesniegums.

VIDEO:

Avots: apollo.lv / Raidījums “Degpunktā”

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment